2 z 6Żurawina - praca serca
Żurawina, także suszona, znana była już wiele wieków temu. Indianie stosowali ją jako cudowny lek w terapii niemalże wszystkich chorób. W Polsce przez wiele lat zapomniana, teraz znowu wraca do łask. I bardzo dobrze, ponieważ eksperci zajmujący się żywieniem i zdrowiem wyliczyli, że niewielkich owocach znajduje się nawet ok. 200 substancji czynnych.
Przede wszystkim są to polifenole, czyli przeciwutleniacze, które przeciwdziałają wolnym rodnikom. Dzięki nim wpływa pozytywnie na układ krążenia. Dodatkowo, zawarte w niej bioflawonoidy rozszerzają naczynia krwionośne, przez co ten rodzaj bakalii zapobiega zakrzepicy i zmniejsza ryzyko chorób serca oraz miażdżycy. Suszona żurawina wpływa także na normalizację poziomu cholesterolu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Włosy wychodziły jej garściami. Wideo fryzjerki bije rekordy popularności