2 z 6Wspólne posiłki to podstawa
Japońscy rodzice dużą wagę przywiązują do jakości produktów podawanych swoim maluchom. Doskonale wiedzą też, że smaczny posiłek przygotowany wspólnie w domu skutecznie zniechęci dzieci do sięgania po fast food i słodycze.
Potwierdzają to badania opublikowane w sierpniu 2014 roku w dzienniku "Appetite". Wynika z nich, że pozwolenie dzieciom w wieku 6-10 lat na próbowanie swoich sił w kuchni, poprawi ich nawyki żywieniowe.
Nie musimy jeść wodorostów, sushi i tofu, by dieta była zbilansowana i pełna niezbędnych substancji odżywczych. Sięgajmy po to, co daje nam rynek: polskie owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste i te o zawartości zdrowych tłuszczów. Bogactwem kwasów omega-3 są np. uwielbiane przez Japończyków ryby. Pobudzają one pracę mózgu oraz pozytywnie wpływają na serce.
Sprawdź również: 5 egzotycznych sposobów na walkę z przeziębieniem