"Po prostu tragedia". Poszedł po lody do Biedronki
Latem po lody sięgamy szczególnie często. Uwielbiają je przede wszystkim dzieci, dla których są słodką, choć niestety, niezbyt zdrową przekąską. Wystarczy porównać składy lodów sklepowych, by zauważyć, że często są to prawdziwe bomby cukrowe.
1. Popularne lody pod lupą
Dr Michał Wrzosek, dietetyk i założyciel Centrum Respo, w jednym ze swoich filmów zamieszczonych w mediach społecznościowych wziął pod lupę najtańsze i najdroższe lody sprzedawane w sieci sklepów Biedronka.
Najtańsze znalezione przez niego lody to te marki Diuna, w których ekspert znalazł m.in. olej palmowy, cukier i syrop glukozowy. Tego ostatniego nie zawierają lody znajdujące się na przeciwległym biegunie cenowym - Magnum, które są najdroższe. W nich natomiast znajdziemy bardzo dużo cukru.
- Magnum nie zawiera w sobie oleju palmowego, ale ma w sobie tak dużo cukru, że można się złapać za głowę. Cukier, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, syrop cukru karmelizowanego… Po prostu tragedia - wylicza.
- Diuna ma w sobie trzy i pół łyżeczki cukru, a Magnum - prawie sześć. Magnum to lody, w których z pewnością nie płacimy za dobry skład - dodaje dr Wrzosek.
@michal_wrzosek Które lody lubisz najbardziej? 🍦 #lody #biedronka #dietetyk ♬ dźwięk oryginalny - Dr Dietetyki Michał Wrzosek
2. Czy dziecko może jeść lody w czasie infekcji?
Powszechnie uważa się, że lody szkodzą na gardło, a nawet mogą powodować przeziębienie. Lekarze podkreślają jednak, że to tylko często powtarzany przez nasze babcie mit.
Pediatra dr hab. n. med. Wojciech Feleszko zaznacza, że nieprawdą jest, iż zjedzenie czegoś zimnego mogłoby skutkować zapaleniem gardła. Tym samym lody wcale nie są zakazane w czasie choroby takiej jak np. angina, a wręcz przeciwnie - powinniśmy po nie wówczas sięgać.
- Jest bardzo wiele badań pokazujących, że jedzenie lodów w czasie infekcji, na przykład w czasie anginy, przynosi ulgę - zdradza dr Feleszko.
Lody są przy tym lekkostrawne, przyspieszają gojenie śluzówki jamy ustnej i gardła, a w porównaniu do innych słodyczy nie mają aż tak wielu kalorii. Grunt to jednak wybierać lody z dobrym składem, a najlepiej, szczególnie dla dzieci, przygotować je samemu.
Domowe lody można przyrządzić na wiele sposobów, np. z wykorzystaniem samych zmielonych i zamrożonych owoców. Możemy zmiksować je także z mlekiem, śmietanką lub innymi składnikami: kefirem, rozpuszczoną czekoladą, a na koniec dodać do nich orzechy czy bakalie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl