Brazylijska mama zrobiła dziecku lody na patyku ze swojego pokarmu
Młoda mama zrobiła lizaki lodowe ze swojego mleka, aby pomóc dziecku się ochłodzić podczas upałów. Naukowcy uważają, że to całkiem dobry pomysł.
1. Lody z własnego mleka
Daniele Vasconcelos, która na codzień mieszka w Porto Velho wymyśliła, że zamrozi swoje mleko i będzie w ten sposób karmić dziecko. Powodem tej szokującej decyzji jest temperatura w mieście, która osiągnęła 37 stopni Celsjusza.
Daniele napisała, że odciągała mleko za pomocą laktatora i mroziła je w foremce do lodów na patyku:
"Formy do lodów są bardzo tanie, nie kosztują więcej niż 5 BRL (3,30 zł) i nie potrzeba niczego więcej niż pokarm" - dodała.
Monise, córka Daniele skończy sześć miesięcy w przyszłym tygodniu i już wykazuje oznaki gotowości do samodzielnego jedzenia. Potrafi już usiąść bez podparcia i skonsumować lody przygotowane przez mamę.
2. Pozytywne efekty zamrażania pokarmu
Eksperci z Human Milk Bank of Santa Agata (BLH) twierdzą, że mleko matki można zamrażać do 15 dni. Podobno oprócz pomocy dzieciom w radzeniu sobie z upałem, lody mogą złagodzić ból spowodowany przez wyrzynanie się pierwszych zębów niemowlęcia.
Koordynator BLH, Edilene Macedo, powiedziała:
"Zaleca się serwowanie mrożonego mleka dzieciom, których zęby już zaczynają rosnąć. Natomiast nie jest to zalecane dla noworodków".
Brazylijskie Ministerstwo Zdrowia stwierdza, że karmienie piersią, które przynosi wiele korzyści matce i dziecku, jest zalecane przez co najmniej dwa lata i konieczne w pierwszych sześciu miesiącach życia dziecka.
Zobacz także: Lody najlepiej jeść zimą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl