Jak przechowywać lody? Matka zdradza, dlaczego zawsze należy przechowywać je do góry dnem
Okres wakacyjny dla wielu osób jest czasem, w którym chętniej sięgamy po lody. Jak je przechowywać, żeby zawsze były świeże i kremowe? Australijka podzieliła się mało znaną sztuczką, aby uniknąć oszronionych lodów.
1. Kryształki na powierzchni lodów
Kobieta powiedziała, że przechowuje pojemniki do góry dnem w zamrażarce, ponieważ zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu na powierzchni. Zjawisko to występuje, gdy wilgoć z lodów wyparowuje, a następnie ponownie zamarza na powierzchni, tworząc na wierzchu skorupkę. Odwracając deser do góry dnem, częściowo stopione lody kapią na pokrywkę, gdzie mają mniejsze szanse rozpuszczenia wciąż zimnej części.
2. Sprytne patenty na mrożenie lodów
Australijka powiedziała, że kolejną sztuczką, której używa, aby zapobiec tworzeniu się lodowej skorupki, jest przechowywanie lodów w torebkach strunowych - lody pozostaną kremowe.
Wiele osób było zdumionych prostą sztuczką kobiety, mówiąc, że wypróbują ją samodzielnie.
"Znakomity pomysł. To może pomóc. Chcąc wyjąć lody z pudełka, zawsze wkładaliśmy je do zlewu z ciepłą wodą. To dla nas fantastyczna wskazówka". — powiedziała jedna kobieta, a inna dodała: "Super pomysł".
Aby odwrócić lody do góry dnem, upewnij się, że pokrywka dobrze przylega, ponieważ może to doprowadzić do niekontrolowanego wycieku.
Jeśli chcesz, żeby lody były zimniejsze, przechowuj je z tyłu zamrażarki, ponieważ utrudnia to przenikanie ciepłego powietrza za każdym razem, gdy otwierasz drzwiczki. Aby lody zmiękły, po prostu wyjmij je na kilka minut przed podaniem.
Zobacz także: Lody deserowe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl