Trwa ładowanie...

Dieta w polskich szpitalach. GIS opublikował raport. "Jest to wstyd" - pisze ojciec małego pacjenta

GIS opublikował raport dotyczący żywienia w polskich szpitalach. Jak się okazuje, w aż 49 placówkach wykazano nieprawidłowości w diecie pacjentów. "Jest to wstyd i zero poszanowania dla człowieka" - pisze ojciec kilkunastomiesięcznego pacjenta jednego z trójmiejskich szpitali.

Zobacz film: "Koronawirus będzie atakował coraz młodszych. Prof. Szuster-Ciesielska tłumaczy"

spis treści

1. List od czytelnika

Powszechnie wiadomo, że odpowiednia dieta oraz sposób jej podania jest w stanie pomóc pacjentom w dochodzeniu do zdrowia. Dlatego też żywienie w szpitalach powinno być pełnowartościowe i dostosowane do indywidualnych potrzeb.

- Odpowiednio zbilansowana dieta dla dziecka zapewnia jego prawidłowy wzrost i rozwój. Niedobory pokarmowe powodują wiele schorzeń, a przede wszystkim obniżają odporność organizmu – mówi dietetyk dr Aneta Kościołek. - Od małego dzieci należy przyzwyczajać do spożywania pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego, posmarowanego masłem, oraz warzyw i owoców, najlepiej surowych – dodaje w rozmowie z WP Parenting.

Jak tłumaczy, posiłki dla małych pacjentów powinny być lekkostrawne i estetycznie podawane oraz kolorowe, by zachęcić do ich spożywania.

Jednak realia polskich szpitali daleko odchodzą od tej teorii. Redakcja WP Parenting otrzymała list od wzburzonego czytelnika, który zwrócił uwagę na posiłki podawane na oddziale dziecięcym jednego z trójmiejskich szpitali.

"Witam, chciałbym poruszyć temat diet szpitalnych, bo jest to hańba i wstyd, aby tak ludzi traktować. Załączam państwu zdjęcia podwieczorka dla kilkunastomiesięcznego dziecka. Jest to wstyd i zero poszanowania dla człowieka" - napisał.

zdjęcie nadesłane przez czytelnika
zdjęcie nadesłane przez czytelnika

Na załączonym zdjęciu widać dwie kromki białego pieczywa, ćwiartkę pomidora, odrobinę masła i sera topionego. Wprawdzie w zaproponowanym posiłku znajdują się zarówno węglowodany, białko, tłuszcze i warzywa, to serek topiony absolutnie nie powinien znaleźć się w diecie dziecka.

Jest to produkt wysoko przetworzony, który zawiera substancje dodatkowe i dużo soli, a do jego produkcji używa się substancji chemicznych ułatwiających topienie. W połączeniu z białym pieczywem, które wypiekane jest z wysokoprzetworzonej białej mąki pszennej, pozbawionej cennych składników odżywczych, może doprowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych.

2. Raport GIS o żywieniu pacjentów

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował raport "Stan sanitarny kraju w 2020 roku", w którym podsumowane zostały bloki żywienia w polskich szpitalach. Kontrole przeprowadzono łącznie w 320 szpitalach.

Efekty kontroli podzielono na dwie kategorie: nieprawidłowości związane ze stanem higieniczno-sanitarnym oraz dotyczące żywienia.

Niewłaściwy stan sanitarny obejmuje zniszczone pomieszczenia, wyposażenie i urządzenia, a także brak zabezpieczenia obiektu przed szkodnikami, brak wymaganych przeglądów oraz przechowywanie przeterminowanej żywności. Tu spośród szpitali, które prowadzą żywienie we własnym zakresie oraz tych, które korzystają z cateringu, nieprawidłowości wykazano w dwóch placówkach.

Z kolei nieprawidłowości dotyczące żywienia pacjentów to uchybienia w zakresie nieodpowiednio skomponowanej diety, w której brakuje: pełnowartościowego białka (zwierzęcego lub roślinnego), warzyw i owoców, nabiału i ryb. Jak wykazała kontrola, w znacznej mierze królowały w diecie szpitalnej potrawy smażone.

Spośród 216 placówek, które prowadzą żywienie pacjentów we własnym zakresie, w 31 stwierdzono nieprawidłowości dot. żywienia pacjentów. Natomiast na 141 szpitali korzystających z usług cateringowych w 18 dopuszczono się nieprawidłowości.

Na placówki te zostały nałożone kary oraz nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.