Czy można przedawkować witaminę D?
Witamina D nazywana witaminą słońca, ponieważ produkowana jest z cholesterolu pod wpływem ekspozycji na słońce. Pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, jednak nadmiar witaminy D może być bardzo szkodliwy. Powoduje m.in. zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego. Na szczęście, przedawkowaniu witaminy D można zapobiec, stosując racjonalną dietę.
1. Właściwości witaminy D
Witamina D ma wiele właściwości, od budowy i wzmocnienia kości po zapobieganie nowotworom.
Ma wpływ na funkcjonowanie różnych układów w organizmie, między innymi na:
- układ odpornościowy - poprawia odporność, działa przeciwbakteryjnie, pomaga zapobiegać grypie;
- układ kostny - witamina ta wpływa na metabolizm kości, głównie w okresie rozwoju kości i zębów. Niedobory mogą prowadzić do krzywicy i zmniejszenia masy kostnej u dorosłych zaś do osteoporozy. Może pomagać również w zwalczaniu próchnicy;
- układ mięśniowy - niedobór może powodować bóle mięśni;
- układ krążenia - odpowiedni poziom witaminy D może regulować stan zapalny w przewlekłej niewydolności serca.
2. Niedobór witaminy D
By organizm odpowiednio funkcjonował, musi otrzymać odpowiednie dawki witaminy D. Jej niedobór może być przyczyną:
• depresji;
• cukrzycy typu I;
• choroby nadciśnieniowej;
• bólu kości i stawów;
• nowotworów trzustki, prostaty i jelita grubego.
Niedobór witaminy D organizm może również sygnalizować poprzez uczucie ciągłego zmęczenia i apatii.
W przypadku przewlekłego niedoboru witaminy D może dojść do zwiększenia ryzyka zachorowalności na chorobę Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane.
3. Nadmiar witaminy D
O przedawkowaniu witaminy D mówimy, gdy organizm otrzyma cztery razy większą dawkę od zalecanej.
Objawy nadmiaru witaminy D w organizmie to:
• zwiększone uczucie pragnienia;
• brak apetytu;
• nudności;
• zaburzenia pracy mózgu (otępienie, osłabienie);
• hiperkalcemia (nadmiar wapnia w organizmie);
• nadmierna potliwość;
• wzmożone oddawanie moczu;
• ból głowy i oczu;
• świąd;
• biegunka.
U osób z nadmiarem witaminy D zwiększa się ryzyko zachorowania na kamicę nerkową oraz kamicę pęcherzyka żółciowego.
Przedawkowanie witaminy D prowadzi do zakłócenia pracy serca. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku nadmiaru witaminy D w tkankach odkłada się wapń.
4. Witamina D a opalanie
Niewielkie jej ilości powstają w organizmie pod wpływem promieniowania UV, jednak nawet długie przebywanie na słońcu nie może doprowadzić do przedawkowania witaminy D.
Wytwarzana w ten sposób jest bowiem magazynowana w tkance tłuszczowej organizmu i uwalniania do krwiobiegu stopniowo.
By zaszła odpowiednia synteza witaminy D, skóra musi być poddana co najmniej 15-minutowej ekspozycji na działanie promieni UVB o długości fali 290-315 nm.
Wpływ na ten proces ma rasa oraz rejon geograficznego zamieszkania, np. najwięcej witaminy D powstaje u osób rasy białej, które przebywają na terenie wyżynnym lub górzystym między godziną 10 a 15. Synteza witaminy D jest znacznie słabsza, jeśli skórę posmarujemy kremem przeciwsłonecznym z filtrem.
Musisz to wiedzieć
Witaminę D dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Najwięcej znajduje się jej w tłustych rybach morskich, tj. makrela, śledź, łosoś, tuńczyk. Spore dawki witaminy D dostarcza żółtko jaj.
By nie przedawkować witaminy D, warto zwracać uwagę na skład przyjmowanych suplementów diety. Sprawdźmy, ile w preparacie jest tego składnika (Wit d3) i dbajmy o zróżnicowaną dietę.