Trwa ładowanie...

Czy warto pić kawę w ciąży? Naukowcy podają jeden kluczowy argument

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 15.11.2021 12:43
Czy warto pić kawę w ciąży? Naukowcy podają jeden kluczowy argument
Czy warto pić kawę w ciąży? Naukowcy podają jeden kluczowy argument (Getty Images)

Wiele przyszłych mam decyduje się na zrezygnowanie z kawy podczas ciąży z uwagi na dobro rozwijającego się maleństwa. Tymczasem wyniki najnowszych badań są bardzo obiecujące – naukowcy dowodzą, że picie określonej ilości kawy dla niektórych mam może być zbawienne.

spis treści

1. Jak kofeina wpływa na ciążę?

Wiele kobiet zastanawia się, czy w czasie ciąży będą musiały zrezygnować z kawy. Powszechnie wiadomo, że kofeina może mieć negatywny wpływ zarówno na zdrowie matki, jak i dziecka.

Kofeina bez trudu przenika przez łożysko i dociera do rozwijającego się płodu, a dodatkowo metabolizowanie jej w czasie ciąży trwa dłużej. Dlatego specjaliści ostrzegają, by przyszłe mamy uważały na kawę, herbatę oraz napoje, które zawierają kofeinę, jak coca-cola czy nawet na kakao i czekoladę.

Zobacz film: "Jak radzić sobie z infekcjami u dzieci?"
Czy faktycznie w czasie ciąży lepiej zrezygnować z kawy?
Czy faktycznie w czasie ciąży lepiej zrezygnować z kawy? (Getty Images)

Badania pokazują, że spożywanie kofeiny w dawkach powyżej 200 mg na dobę może grozić poronieniem lub przedwczesnym porodem. Może też wiązać się z niską dawką urodzeniową dziecka.

Czy to oznacza, że ciężarna powinna zapomnieć o kawie na dobre? Niekoniecznie.

2. Kofeina w ciąży a cukrzyca

Badanie opublikowane w JAMA Network Open obala mit związany ze szkodliwością kawy. Amerykańscy naukowcy przez okres 4 lat przyglądali się ciężarnym – ponad 2,5 tysiąca kobiet deklarowało, jakie napoje z kofeiną i w jakiej ilości wypija. Następnie badacze w 10. i 13. tygodniu ciąży badali krew przyszłych mam pod kątem zawartości kofeiny. W kolejnym kroku przyjrzeli się chorobom, jakie zostały zdiagnozowane u kobiet w trakcie ciąży.

Efekt tych obserwacji był zaskakujący. Okazało się, że 100 mg kawy dziennie – czyli ok. 1 kubek kawy rozpuszczalnej – wiązał się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej niemal o połowę.

To dobra wiadomość, ponieważ choroba ta dotykać może nawet co 20 kobietę. Jej konsekwencją mogą być powikłania okołoporodowe, zbyt wysoka masa płodu, ale też szereg wad u dziecka – m.in. serca czy układu nerwowego.

Co więcej, cukrzyca ciążowa może zwiększać ryzyko wystąpienia u kobiety cukrzycy typu 2 w przyszłości.

3. Kawa w ciąży dozwolona?

"Nasze odkrycia mogą być uspokajające dla kobiet, które spożywają niską lub umiarkowaną ilość kofeiny" – powiedziała dr Stefanie Hinkle.

Badacze podkreślili, że kofeina nie chroni przed innymi chorobami, które mogą się pojawić w przebiegu ciąży, ale też nie ma negatywnego wpływu na wystąpienie takich schorzeń, jak nadciśnienie czy stan przedrzucawkowy.

Czy to oznacza zielone światło dla fanek kawy? Zarówno amerykańscy badacze, jak i lekarze zalecają ostrożność – kawa faktycznie może wpływać na poziom glikemii i tym samym chronić przed cukrzycą ciążową. Ale należy pamiętać, by nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny, czyli równowartości ok. 1 puszki coli czy dwóch filiżanek espresso na dobę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze