Czekoladowa tarta
Większość z nas lubi czekoladę praktycznie pod każdą postacią. Może więc, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i wyjątkowego, warto spróbować niezwykle prostego i pysznego przepisu na czekoladową tartę?
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1,5 szklanki cukru,
- 200 g czekolady,
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrób w blenderze, miksując mąkę z masłem i cukrem. Następnie wyłóż ciasto na deskę i chwilę jeszcze ugniataj. Ciasto włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je i wypełnij nim formę na tartę. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto nieznacznie zmieni kolor. Czekoladę posiekaj drobno i rozpuść w rondelku nad wrzącą wodą. Z mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozpuść mąkę ziemniaczaną. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko z mąką ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszaj masę, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Zagotowane mleko zestaw z ognia, wlej czekoladową masę, cały czas wszystko energicznie mieszaj trzepaczką. Tak przygotowane czekoladowe nadzienie wylej na ciasto. Piecz około 45 minut w 150 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstaw tartę do schłodzenia na co najmniej godzinę.
Wartość odżywcza jednej porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 325,29 kcal |
Białka | 4,52 g |
Węglowodany | 50,65 g |
Tłuszcze | 14,16 g |
Błonnik | 0,96 g |
Komentarz:
Czekolada, mimo swoich wad, ma też mnóstwo zalet. Jedzenie czekolady daje nam energię na cały dzień, wspomaga pracę mózgu, pozytywnie wpływa na system immunologiczny i układ nerwowy. Ponadto zawiera ona ważne witaminy i minerały, zwłaszcza magnez i wapń. Na dodatek przyczynia się do powstawania tak zwanych hormonów szczęścia, czyli endorfin. Cóż więc może być lepszego na poprawę humoru?