Clafoutis z pomidorkami

Clafoutis to inaczej owoce w cieście, zazwyczaj naleśnikowym. Ciekawym pomysłem może być wariacja tego dania, w której zamiast owoców użyje się bogatych w przeciwutleniacze pomidorów. Clafoutis z pomidorkami to świetna propozycja na pożywną i lekkostrawną kolację.

Składniki:

  • 60 dkg pomidorków koktajlowych
  • masło do smarowania foremek
  • 4 jajka
  • 3 dkg mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 200 ml śmietanki
  • 5 dkg parmezanu
  • garść grubo posiekanej bazylii
  • sól i pieprz

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. cztery foremki posmaruj masłem. Ułóż na ich dnie pomidorki.

Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Połącz to i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Wsyp starty parmezan (odłóż dwie łyżki) i bazylię, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Wlej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz około 20 minut.

Podawaj na ciepło. Gdy zdecydujesz się na pieczenie clafoutis w dużej formie, wydłuż czas do około 35 minut, pamiętając aż ciasto zrumieni się i urośnie.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 183,49 kcal
Białka 8,19 g
Węglowodany 5,63 g
Tłuszcze 14,38 g
Błonnik 0 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!