Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Clafoutis z pomidorkami

Avatar placeholder
08.05.2019 14:02
Clafoutis z pomidorkami
Clafoutis z pomidorkami (123rf)

Clafoutis to inaczej owoce w cieście, zazwyczaj naleśnikowym. Ciekawym pomysłem może być wariacja tego dania, w której zamiast owoców użyje się bogatych w przeciwutleniacze pomidorów. Clafoutis z pomidorkami to świetna propozycja na pożywną i lekkostrawną kolację.

Składniki:

  • 60 dkg pomidorków koktajlowych
  • masło do smarowania foremek
  • 4 jajka
  • 3 dkg mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 200 ml śmietanki
  • 5 dkg parmezanu
  • garść grubo posiekanej bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. cztery foremki posmaruj masłem. Ułóż na ich dnie pomidorki.

Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Połącz to i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Wsyp starty parmezan (odłóż dwie łyżki) i bazylię, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Wlej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz około 20 minut.

Podawaj na ciepło. Gdy zdecydujesz się na pieczenie clafoutis w dużej formie, wydłuż czas do około 35 minut, pamiętając aż ciasto zrumieni się i urośnie.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie183,49 kcal
Białka8,19 g
Węglowodany5,63 g
Tłuszcze14,38 g
Błonnik0 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze