Clafoutis z pomidorkami
Clafoutis to inaczej owoce w cieście, zazwyczaj naleśnikowym. Ciekawym pomysłem może być wariacja tego dania, w której zamiast owoców użyje się bogatych w przeciwutleniacze pomidorów. Clafoutis z pomidorkami to świetna propozycja na pożywną i lekkostrawną kolację.
Składniki:
- 60 dkg pomidorków koktajlowych
- masło do smarowania foremek
- 4 jajka
- 3 dkg mąki
- 4 łyżki mleka
- 200 ml śmietanki
- 5 dkg parmezanu
- garść grubo posiekanej bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. cztery foremki posmaruj masłem. Ułóż na ich dnie pomidorki.
Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Połącz to i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Wsyp starty parmezan (odłóż dwie łyżki) i bazylię, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz około 20 minut.
Podawaj na ciepło. Gdy zdecydujesz się na pieczenie clafoutis w dużej formie, wydłuż czas do około 35 minut, pamiętając aż ciasto zrumieni się i urośnie.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 183,49 kcal |
Białka | 8,19 g |
Węglowodany | 5,63 g |
Tłuszcze | 14,38 g |
Błonnik | 0 g |
Smacznego!