2 z 6Błędy żywieniowe
Konieczność dostosowania diety do możliwości trawiennych malucha jest oczywista. Ale niewielu rodziców tak naprawdę wie, kiedy można włączać kolejne produkty. Specjaliści z Centrum Zdrowia Dziecka przeprowadzili odpowiednie badania. Wynika z nich, że 85 proc. rodziców zna zasady prawidłowego żywienia dzieci, ale jedynie 7 proc. rzeczywiście stosuje się do zaleceń. Najczęstsze błędy w żywieniu niemowlaka? Zbyt długie podawanie papek (powinno się karmić nimi dziecko do 8-9 miesiąca życia), częste podawanie posiłków, niewystarczająca suplementacja witaminy D oraz za duże ilości cukru i soli w diecie. Eksperci zauważają, że dieta niemowlaków jest zbyt uboga w substancje odżywcze. Często popełnianą nieświadomie pomyłką, jest podawanie niemowlęciu zupy ugotowanej na mięsnym wywarze. Dlaczego? Przygotowując zupę dla dziecka, mięso należy gotować oddzielnie, a później dodać je, ale bez wywaru. Wynika to z faktu, że jest on silnie alergizujący (decyduje o tym proces przetwarzania białka podczas długiego gotowania mięsa).