Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Bakterie probiotyczne w jogurtach

Bakterie probiotyczne w jogurtach
Bakterie probiotyczne w jogurtach (123rf)

Jogurt probiotyczny to produkt, który zawiera bakterie probiotyczne. Informacji o nazwie szczepu i gatunku bakterii powinniśmy szukać na opakowaniu. Warto jeść jogurty bogate w bakterie probiotyczne, gdy cierpimy z powodu biegunki, zatrucia pokarmowego, a także gdy przechodzimy antybiotykoterapię.

spis treści

1. Bakterie Lactobacillus i bifidobakterie

Głównym składnikiem jogurtów probiotycznych są pałeczki kwasu mlekowego, czyli Lactobacillus. To rodzaj bakterii probiotycznych. Bakterie te zajmują florę nie tylko układu pokarmowego (głównie jelit), ale również mikroflorę jamy ustnej i dróg moczowo-płciowych. Są wykorzystywane do fermentacji mleka, więc można je znaleźć w zsiadłym mleku.

Bakterie probiotyczne w jogurtach są bardzo zdrowe
Bakterie probiotyczne w jogurtach są bardzo zdrowe (123RF)

Bakterie Lactobacillus usuwają drobnoustroje z organizmu człowieka, obniżając poziom pH w przewodzie pokarmowym (zarazki nie tolerują kwaśnego środowiska). Oprócz funkcji ochronnej i odpornościowej bakterie probiotyczne odpowiadają za usprawnienie procesu trawienia tłuszczów i białka, a także syntezę witaminy K i tych z grupy B. Ponadto bakterie Lactobacillus poprawiają absorbcję składników mineralnych takich jak wapń i fosfor.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Z kolei bifidobakterie to składnik produktów osłonowych. Wedle zaleceń lekarzy należy je stosować w profilaktyce biegunek, alergiach pokarmowych i chorobach zakaźnych ze strony układu pokarmowego.

2. Jogurt probiotyczny – czyli jaki?

Nie każdy jogurt jest probiotyczny. Jeśli chcemy ten produkt włączyć do diety, powinniśmy sprawdzać informacje zamieszczone na opakowaniu. Wskazówką będzie napis „jogurt probiotyczny” lub „żywe kultury bakterii”. Na pudełku jogurtu probiotycznego znajdziemy dane o nazwie szczepu i gatunku bakterii oraz odpowiedź na pytanie, czy bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka. W 1 gramie jogurtu powinno znaleźć się minimum kilkadziesiąt lub kilkaset milionów bakterii.

Najcenniejsze źródła probiotyków
Najcenniejsze źródła probiotyków [8 zdjęć]

Jogurt stanowi najbardziej znane źródło probiotyków – pozytywnie działających na nasz układ pokarmowy

zobacz galerię

3. Kiedy stosować jogurt probiotyczny?

Po jogurt probiotyczny powinny sięgać osoby, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, czyli biegunkami (ostrą biegunką, biegunką po antybiotykoterapii i biegunką podróżną), a także chorzy z zespołem jelita drażliwego i nawracającym zapaleniem jelit. Wskazaniem do stosowania bakterii probiotycznych jest infekcja rotawirusowa, atopowe zapalenie skóry i brak tolerancji na laktozę. Jeśli u pacjenta stwierdzono zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, powinien on wzbogacić jadłospis o jogurty probiotyczne. Po produkty zawierające pałeczki kwasu mlekowego warto sięgać w zatruciach pokarmowych i w czasie terapii antybiotykami. Kobiety, które stosują doustne środki antykoncepcyjne, również powinny przyjmować produkty probiotyczne. Podobne zalecenie dotyczy osób, które są narażone na długotrwały stres.

Musisz to wiedzieć

4. Dlaczego warto stosować probiotyki?

Probiotyki mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Stosowanie produktów probiotycznych skutkuje:

  • uregulowaniem pracy jelit i obniżeniem poziomu pH w jelitach;

  • uaktywnieniem układu odpornościowego do walki z drobnoustrojami;

  • ochroną ścianek jelit przed złymi bakteriami, niekorzystnymi dla zdrowia człowieka;

  • zmniejszeniem tempa rozwoju bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze