Żywienie niemowlęcia. Jak wybrać bezpieczne produkty? Wskazówki ekspertów z najnowszego raportu „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci
Artykuł sponsorowany Nutricia
Niemowlęta i małe dzieci to szczególnie wrażliwa grupa konsumentów. Mają inne potrzeby żywieniowe niż osoby dorosłe. Ich organizmy wciąż się rozwijają, dlatego żywność dla nich powinna być bezpieczna. Bezpieczna, czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie i aktualne rekomendacje ekspertów można znaleźć w najnowszym raporcie „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Przybliżamy kilka wskazówek z najnowszej publikacji.
Dlaczego właściwe żywienie najmłodszych jest tak istotne?
Chociaż żywność ma zaspokajać potrzeby żywieniowe, ważne też, aby była bezpieczna. Kluczowe znaczenie ma to w przypadku niemowląt i małych dzieci. To właśnie one są szczególnie narażone na wpływ potencjalnie szkodliwych składników. W pierwszych latach życia m.in. wciąż kształtują się funkcje wątroby i nerek, dlatego wydalanie zanieczyszczeń i zbędnych produktów przemiany materii przez organizm niemowląt i małych dzieci nie jest tak sprawne, jak u dorosłych[1]. Okres niemowlęcy wiąże się także z intensywnym rozwojem mózgu i układu nerwowego. Z tego powodu – jak wskazują autorzy najnowszego raportu – bardzo istotne jest unikanie żywności, która mogłaby być źródłem niebezpiecznych dla ośrodkowego układu nerwowego metali szkodliwych dla zdrowia, takich jak ołów, rtęć, kadm czy cyna[2].
Bezpieczna żywność, czyli jaka?
Za bezpieczną uznaje się żywność, w której zawartość czynników mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia jest odpowiednio kontrolowana i nie przekracza prawnie określonych norm bezpieczeństwa[3].
Bezpieczne rozszerzanie diety – jak to robić z głową?
Po okresie wyłącznego karmienia piersią (który zgodnie z rekomendacjami ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia powinien trwać przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka) lub mlekiem modyfikowanym (jeśli karmienie piersią nie jest możliwe) przychodzi czas na stopniowe rozszerzanie diety, czyli wprowadzanie do jadłospisu niemowlęcia nowych pokarmów (przy jednoczesnym kontynuowaniu karmienia piersią bądź mlekiem modyfikowanym). Kluczowe w tym czasie jest postępowanie zgodnie z wypracowanymi przez specjalistów w dziedzinie żywienia najmłodszych regułami dotyczącymi wprowadzania nowych pokarmów. Wskazówką dla rodziców w tym zakresie jest schemat żywienia niemowląt. Ponadto ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa:
- właściwy dobór pokarmu i sposobu karmienia, dopasowany do wieku i umiejętności dziecka,
- higieniczne przygotowywanie posiłków,
- korzystanie z produktów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, zgodnie z zaleceniami producenta[4].
Aby mieć pewność, że podawana niemowlęciu żywność będzie dopasowana do jego specyficznych wymagań żywieniowych, a jej jakość i skład będą spełniały szczególne wymagania dotyczące bezpieczeństwa, warto sięgać po produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. W takiej żywności ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy poszczególnych zanieczyszczeń są bardziej restrykcyjne niż te określone dla żywności ogólnego przeznaczenia, spożywanej przez starszych członków rodziny, np.:
- dla azotanów są 35 razy bardziej restrykcyjne,
- dla pestycydów w warzywach są do 5000 razy bardziej restrykcyjne,
- dla pestycydów w owocach są 3000 razy bardziej restrykcyjne,
- dla mikotoksyn są do 20 razy bardziej restrykcyjne[5].
Wskazówka
Ułatwieniem w znalezieniu na sklepowej półce żywności przeznaczonej specjalnie dla niemowląt i małych dzieci jest wskazanie wieku na opakowaniu, np. po 6. czy 9. miesiącu życia.
Gwarancją bezpieczeństwa tych produktów – posiłków, deserków czy kaszek – jest także współpraca z wieloletnimi, zaufanymi dostawcami oraz setki testów jakości i bezpieczeństwa, którym surowce są poddawane jeszcze zanim powstanie z nich produkt. Ponadto z listy ponad 330 dodatków do żywności (takich jak np. konserwanty, barwniki, substancje zagęszczające) w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci dozwolone jest stosowanie związków przede wszystkim wzbogacających (np. witamin czy składników mineralnych) oraz wybranych substancji dodatkowych, np. o funkcji przeciwutleniającej.
Wybór odpowiednich produktów dla malucha jest więc kluczowy, ponieważ – jak wynika z najnowszego raportu – to właśnie małe dzieci mogą być bardziej niż osoby dorosłe podatne na negatywne konsekwencje zdrowotne po spożyciu dodatków do żywności czy innych substancji toksycznych z powodu niedojrzałości narządów, szybkiego rozwoju fizycznego i wyższego tempa metabolizmu[6].
BoboVita – jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100%
Chociaż żywienie dziecka w pierwszych latach życia może być dla rodziców wyzwaniem, to ten wysiłek się opłaca. Jeśli opiekunowie zadbają o wprowadzenie właściwych zasad dotyczących komponowania diety, to istnieje duża szansa, że zaowocuje to w przyszłości. Przykładem produktów, które pomagają zaspokajać potrzeby żywieniowe najmłodszych, są posiłki BoboVita. To jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100%, czego gwarancją jest spełnienie ściśle określonych norm dla żywności dla niemowląt i małych dzieci – znacznie bardziej rygorystycznych niż w przypadku żywności ogólnego przeznaczenia. Na przykład marchewka w posiłkach BoboVita spełnia aż 3000 razy bardziej restrykcyjne normy jakości w porównaniu do warzyw ogólnego przeznaczenia[7]. Te posiłki to również 0% konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku[8].
Są wsparciem w komponowaniu prawidłowej diety najmłodszych – zawierają odpowiednie ilości ważnych składników pokarmowych, są bezpieczne dla wrażliwego organizmu dziecka, a ich łatwe przygotowanie i podanie to dla rodziców duże ułatwienie.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Artykuł sponsorowany Nutricia