Zupa z avokado
Nie od dziś znane są liczne walory awokado – pochodzącej z Ameryki rośliny. Bogata zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że z powodzeniem mogą je zajadać chorzy na miażdżycę czy nadciśnienie. Jest często dodawane do sałatek, sushi lub jako przystawka. Dlaczego by nie spróbować także zupy z awokado?
Ilość: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 4 awocado,
- 100 g ziaren kukurydzy,
- 1 cebula,
- 3 pomidory,
- świeża kolendra,
- 2 papryki,
- 4 łyżki oleju,
- 4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki chilli,
- sól morska w młynku.
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno awocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 awocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę. Kurczaka pokroić w paski, oprószyć przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą.
Smacznego!