Zupa z avokado

Nie od dziś znane są liczne walory awokado – pochodzącej z Ameryki rośliny. Bogata zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że z powodzeniem mogą je zajadać chorzy na miażdżycę czy nadciśnienie. Jest często dodawane do sałatek, sushi lub jako przystawka. Dlaczego by nie spróbować także zupy z awokado?

Zielona zupa z avocado

Taka zielona zupa jest prawdziwą bombą witaminową.

Ilość: dla 4-6 osób.

Polecane wideo:

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 awocado,
  • 100 g ziaren kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory,
  • świeża kolendra,
  • 2 papryki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki chilli,
  • sól morska w młynku.

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno awocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 awocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę. Kurczaka pokroić w paski, oprószyć przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą.

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

do mięsa, zero tłuszczu. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

roślin źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg buraków, seler, 2 duże marchewki, 1...

Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Cebulowa zupa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne (...) . W tym czasie połącz zioła i ser oraz przygotuj miskę na zupę. Pokrusz...