Zupa z avokado

Nie od dziś znane są liczne walory awokado – pochodzącej z Ameryki rośliny. Bogata zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że z powodzeniem mogą je zajadać chorzy na miażdżycę czy nadciśnienie. Jest często dodawane do sałatek, sushi lub jako przystawka. Dlaczego by nie spróbować także zupy z awokado?

Zielona zupa z avocado
Zielona zupa z avocado

Taka zielona zupa jest prawdziwą bombą witaminową.

zobacz galerię

Ilość: dla 4-6 osób.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 awocado,
  • 100 g ziaren kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory,
  • świeża kolendra,
  • 2 papryki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki chilli,
  • sól morska w młynku.

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno awocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 awocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę. Kurczaka pokroić w paski, oprószyć przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!