Trwa ładowanie...

Zrezygnuj z mięsa i sprawdź, co się zmieni

 Dorota Mielcarek
20.08.2019 15:02
Ryby i strączki to zamienniki mięsa
Ryby i strączki to zamienniki mięsa (123rf)

Naukowcy biją na alarm i publikują kolejne badania dotyczące nadmiernego spożywania mięsa. Wnioski wciąż są takie same - jemy za dużo mięsa, co przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Co zrobić, żeby żyć dłużej?

1. Zmienniki mięsa

Jeśli zamienisz mięso na ryby lub orzechy zmniejszysz ryzyko śmierci z powodu złej diety aż o 1/5. Naukowcy z Harvardu opublikowali wyniki badań w "British Medical Journal", z których wynika, że dieta śródziemnomorska, w której dominują jaja, orzechy i ryby jest zdrowsza niż dieta ta bogata w mięso.

Naukowcy zbadali ponad 81 tysięcy obywateli USA, których zapytali, jak często jedzą szynkę i boczek, hot dogi oraz orzechy, ryby, rośliny strączkowe i indyka. Badanie trwało aż 8 lat.

Wniosek płynący z wyników badań jest jeden - zamiana codziennej porcji czerwonego mięsa na ryby zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 17 proc.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"
Wychowuje swoje dzieci na wegan. Udowadnia, że to dieta jak każda inna
Wychowuje swoje dzieci na wegan. Udowadnia, że to dieta jak każda inna [5 zdjęć]

Weganizm to nie tylko dieta, ale też styl życia. Weganie nie spożywają pokarmów pochodzenia zwierzęcego,

zobacz galerię

Badania wykazały, że osoby, które swoją dietę opierały na daniach mięsnych, zwiększyły ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 10 proc.

Naukowcy z Chin, USA i Wielkiej Brytanii są zgodni - powinniśmy ograniczyć spożycie mięsa, aby żyć dłużej i zdrowiej.

2. Skutki rezygnacji z mięsa

Przede wszystkim zyska na tym twoje serce. Niektóre produkty żywnościowe, w tym mięso, przyczyniają się do utrzymywania stanów zapalnych w sercu, co prowadzi do rozwoju chorób. Czerwone mięso zawiera kwas sialowy, na który organizm reaguje stanami zapalnymi. Aby uchronić się przed chorobami serca, lepiej ograniczyć lub wyeliminować mięso z codziennego jadłospisu.

Wegetarianie, weganie i osoby, które ograniczyły spożycie mięsa do minimum, żyją zdecydowanie dłużej. Mówią o tym badania opublikowane w "The American Journal of Clinic Nutrition". Naukowcy zwrócili uwagę na to, że mięso jest źródłem kwasów nasyconych, które przyczyniają się do zwiększania ryzyka raka jelita grubego i piersi.

Osoby na diecie wegetariańskiej szukają naturalnych zamienników. Pomocne okazują się strączki: fasola, ciecierzyca, groch i soczewica. To wspaniałe źródła białka i błonnika. Osoby, które walczą z otyłością, powinny ograniczyć spożycie mięsa. Dzięki temu zdrowo schudną i odzyskają energię.

Regularne spożywanie mięsa wiążę się też z wysokim ciśnieniem krwi. Duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu to czynniki powodujące podwyższone ciśnienie. Nadciśnienie jest niebezpieczną chorobą, więc warto jej uniknąć, zmniejszając ilość mięsa na talerzu.

Przed przejściem na dietę wegańską, należy skonsultować się z dietetykiem, ponieważ nie wszystkim ona służy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze