Zjadł ulubione danie na wynos. Młody tata został sparaliżowany
43-letni mężczyzna nie przypuszczał, że jego ulubiona potrawa doprowadzi do poważnych problemów ze zdrowiem i wielomiesięcznego cierpienia. Ojciec dwójki dzieci po zjedzeniu curry z kurczakiem stracił władzę w kończynach.
1. Ciężkie zatrucie curry
David Miller to 43-letni ojciec dwójki dzieci, który prawie umarł po tym, jak zjadł curry z kurczakiem zamówione na wynos z ulubionego indyjskiego lokalu w Londynie. Po konsumpcji doszło do ciężkiego zatrucia.
Wysportowany kolarz nagle zaczął odczuwać mrowienie w kończynach, a potem doświadczył paraliżu, który trwał przez kilka miesięcy. David nie mógł się przewrócić w łóżku, potrzebował wózka inwalidzkiego do poruszania się i spędził dwa i pół miesiąca w szpitalu.
Ciężkie zatrucie to jednak nie wszystko. 43-latek miał problemy z oddychaniem, jego układ odpornościowy był wyniszczony, do tego doszła też bolesna infekcja żołądka. David miał też problemy z widzeniem.
2. U młodego ojca zdiagnozowano zespół Guillaina-Barrégo
Lekarze w szpitalu, do którego trafił mężczyzna, zdiagnozowali u niego zespół Guillaina-Barrégo.
Pobyt na intensywnej terapii, 2,5 miesiąca spędzone w szpitalu, a potem jeszcze długa rekonwalescencja – to wszystko sprawiło, że David powrócił do pełni sił. Dziś przygotowuje się do pierwszego maratonu po tragicznej diagnozie. We wszystkim wspierała go żona Kirsty oraz córki mężczyzny: Elise i Eva.
- Takie wydarzenia sprawiają, że myślisz więcej o życiu i zaczynasz skupiać się przede wszystkim na teraźniejszości – skomentował David.
Zespół Guillaina-Barrégo to choroba zapalna nerwów obwodowych o podłożu autoimmunologicznym. Co ciekawe, przyczyny zespołu Guillaina-Barrego wciąż pozostają zagadką dla współczesnej medycyny. Opisane zostały m.in. przypadki, gdy choroba rozwinęła się u osób z boreliozą czy pacjentów onkologicznych. Na szczęście większość chorych wraca do pełnej sprawności.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl