Zdrowe frytki? To możliwe!
Czy twoje dziecko, podobnie jak inne maluchy, uwielbia tłuste frytki? Dzięki cyklowi artykułów merytorycznych powstałych we współpracy z Limango, inicjatorem akcji Super MAMY poznasz, w jaki sposób Monika Mrozowska – młoda, energiczna i zaangażowana mama – zamienia tę niezdrową przekąskę w zdrowy, wartościowy posiłek, który posmakuje najbardziej wybrednym małym smakoszom.
Najlepszą alternatywą dla tłustych frytek są ziemniaki pieczone w piekarniku. Zamiast ketchupu i majonezu podajmy gęstą, pomidorową zupę z soczewicą i twarogowy serek kozi z pysznymi, zielonymi dodatkami. W jaki sposób je wykonać? Kilogram wyszorowanych ziemniaków gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odsącz i każdy pokrój na 8 części. Ułóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz do momentu, aż się ładnie zarumienią.
W tym czasie wykonaj pyszne dipy, które zastąpią sklepowe dodatki. Aby przygotować zupę pomidorową z soczewicą, będziesz potrzebować:
- 3 łyżki suchej czerwonej soczewicy;
- szklankę wody;
- 2 łyżki masła;
- 1 duży pomidor malinowy;
- 2 płaskie łyżki sosu teriyaki;
- sól do smaku.
Soczewicę gotuj w wodzie przez około 10 minut do momentu, aż będzie miękka. Dodaj masło, obranego ze skóry pomidora i sos teriyaki. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, dodaj sól. Zupę możesz zmiksować lub nie – w zależności od preferencji.
Aby przygotować biały dip z serka koziego, potrzebujesz:
- opakowanie twarogowego serka koziego ok. 100 gram;
- małą garść dowolnych kiełków – mogą być jednego rodzaju albo mieszane;
- mały kawałek (ok. 4 cm) zielonego ogórka.
Kiełki poszatkuj bardzo drobno, ogórka zetrzyj na tarce, a następnie całość wymieszaj z kozim serkiem.
Tak przygotowana przekąska jest nie tylko pyszna, ale zapewni twojemu dziecku magnez, żelazo, białko, kwas foliowy, kwasy omega-3 i minerały niezbędne w codziennej diecie.
Artykuł sponsorowany