Trwa ładowanie...

Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Avatar placeholder
26.08.2016 13:05
Zapiekanka makaronowa po bolońsku
Zapiekanka makaronowa po bolońsku (Zdjęcie autorstwa joshuemd / CC0 1.0)

Danie to stanowi wariację kulinarną na temat spaghetti bolognese – długi makaron tym razem został zastąpiony rurkami. W celu wydobycia głębi smaku potrawy, całość zapieczona została w naczyniu żaroodpornym. Uwaga! Błyskawiczne wykonanie i niebiański smak! Dla 4 osób.

Składniki:

  • 350 g makaronu (np. rurki),
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kamis.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso. Dodaj koncentrat, 250 ml wody, całe opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa i wymieszaj.

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż makaron, polej sosem mięsnym, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 25 minut w temp 200°C.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie394,66 kcal
------
Białka25,16 g
------
Węglowodany22, 4 g
------
Tłuszcze1,66 g
------

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze