Zapiekanka makaronowa po bolońsku
Danie to stanowi wariację kulinarną na temat spaghetti bolognese – długi makaron tym razem został zastąpiony rurkami. W celu wydobycia głębi smaku potrawy, całość zapieczona została w naczyniu żaroodpornym. Uwaga! Błyskawiczne wykonanie i niebiański smak! Dla 4 osób.
Składniki:
- 350 g makaronu (np. rurki),
- 3 łyżki oleju,
- 300 g mięsa mielonego,
- 100 g żółtego sera,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kamis.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso. Dodaj koncentrat, 250 ml wody, całe opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż makaron, polej sosem mięsnym, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 25 minut w temp 200°C.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 394,66 kcal |
--- | --- |
Białka | 25,16 g |
--- | --- |
Węglowodany | 22, 4 g |
--- | --- |
Tłuszcze | 1,66 g |
--- | --- |
Smacznego!