Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Danie to stanowi wariację kulinarną na temat spaghetti bolognese – długi makaron tym razem został zastąpiony rurkami. W celu wydobycia głębi smaku potrawy, całość zapieczona została w naczyniu żaroodpornym. Uwaga! Błyskawiczne wykonanie i niebiański smak! Dla 4 osób.

Składniki:

  • 350 g makaronu (np. rurki),
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kamis.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso. Dodaj koncentrat, 250 ml wody, całe opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa i wymieszaj.

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż makaron, polej sosem mięsnym, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 25 minut w temp 200°C.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 394,66 kcal
--- ---
Białka 25,16 g
--- ---
Węglowodany 22, 4 g
--- ---
Tłuszcze 1,66 g
--- ---

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!