Wywar z kory wierzby - działanie i właściwości

Wywar z kory wierzby białej działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. To naturalna, roślinna aspiryna.

Lecznicze właściwości kory znane były już w starożytności. Grecy stosowali ją w leczeniu zapalenia stawów. A jako środek przeciwbólowy używana była w średniowieczu.

Wywar z kory wierzby polecany jest w leczeniu schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, w zwalczaniu gorączki i biegunki. Pomaga przy bezsenności i nerwobólach.

Zalety kory wierzby

W korze z wierzby występuje salicyna, która ma właściwości przeciwgorączkowe. Dlatego wywar stosować można jak najbardziej w infekcjach górnych dróg oddechowych, przy gorączce, bólach głowy i mięśni. Kora wierzby w porównaniu do syntetycznej aspiryny uważana jest za bezpieczniejszy specyfik.

Odkryto również, że działa podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, łagodząc dolegliwości bólowe. Hamuje wytwarzanie prostaglandyn, które powodują stany zapalne w stawach i mięśniach. Można ją więc użyć w leczeniu schorzeń reumatologicznych.

Blokuje także zlepianie się płytek krwi i chroni przed powstaniem blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych. Wykazuje więc działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzawałowe. Pomaga również w nieżycie jelit i przy biegunkach.

Kora wierzby zawiera oprócz salicyny, kwas elagowy, flawonoidy, garbniki żywice oraz sole mineralne. Dlatego pomaga przy bezsenności i nerwobólach, przyśpiesza gojenie się ran, odkaża je.

Wywar dobry jest także na cerę

Kora wykazuje działanie ściągające. Polecana jest osobom zmagającym się ze zmianami skórnymi. Kwas salicylowy usuwa ze skóry martwe komórki, oczyszcza ją i łagodzi stany zapalne. Pobudza krążenie w skórze, dzięki czemu jest dotleniona i odżywiona.

Zbieramy i pijemy

Korę wierzby można zebrać samemu. Najbardziej nadają się kilkuletnie gałęzie. Kora, z której przygotowywany będzie wywar nie może być zbyt gruba, zaleca się, by miała nie więcej niż kilka milimetrów grubości.

Ale korę wierzby można także kupić. Występuje w postaci kawałków do zaparzania, proszku czy tabletek. Wierzba to również składnik gotowych mieszanek o działaniu przeciwzapalnym i napotnym.

Dorota Krupińska-Ziętkowska

O autorze

Dorota Krupińska-Ziętkowska

Od lat związana z mediami, m.in. jako członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. Swoją karierę rozpoczynała w 2001 r. w Tygodniku Lubelskim. Współpracowała z Polska Press - Kurierem Lubelskim. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2016 r. Absolwentka filologii polskiej oraz filologii słowiańskiej na UMCS w Lublinie.

Dorota Krupińska-Ziętkowska, 6 dni temu

Maluch

Komentarze