2 z 6Muffinki z gruszkami i suszonymi daktylami
Składniki na 12 sztuk:
- 225 g razowej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 100 g suszonych, drylowanych, niesiarkowanych daktyli
- 1 duża gruszka o wadze około 250 g lub 2 mniejsze
- 250 g jogurtu naturalnego lub 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 jajka (oznaczone 0 lub 1)
- ¼ szklanki melasy buraczanej
- 90 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, formę natłuszczamy.
Daktyle siekamy, gruszkę kroimy w dość drobną kostkę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Osobno łączymy jogurt z jajkami i melasą, a potem z masłem. Pokrojone owoce dodajemy do suchych składników i znów dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki, wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia – mają zostać grudki.
Ciasto nakładamy do foremki, do ¾ jej wysokości. Pieczemy 20–25 minut, aż wbity w ciasto patyczek okaże się suchy. Chwilę studzimy muffinki w formie, potem wyjmujemy je na kratkę.