Wybrane przepisy z książki "Zielenina na talerzu" Magdalena Cielenga-Wiaterek
1 z 6 Surówka z buraka, marchwi i jabłka
Kolorowa surówka pełna witamin, którą można zjeść nie tylko do obiadu,ale także, na przykład, z kanapkami. Jeżeli lubicie pikantne smaki, dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe marchwie
- 1 średni burak
- 1 średnie jabłko
- ¼ szklanki ziaren słonecznika
Na sos:- 3 łyżki nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego - 2 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka miodu lub syropu – klonowego albo z agawy - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżeczka posiekanego koperku
Składniki sosu energicznie mieszamy z ziołami, aż się połączą. Warzywa i jabłko myjemy, obieramy i trzemy na największych oczkach tarki. Dodajemy uprażony słonecznik, wlewamy sos, mieszamy. Serwujemy od razu.