3 z 6Owsianka z żurawiną
Słodycz tej owsianki, uzyskaną za sprawą gruszek i miodu, przełamują kwaskowate kuleczki żurawiny. Proponowane śniadaniowe danie ma kremową, aksamitną konsystencję, dzięki czemu smakuje prawie jak deser.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka pełnoziarnistych płatków owsianych
- ½ laski wanilii
- 2 szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 100 g świeżych lub mrożonych żurawin
- 2 gruszki
- 2 łyżki posypki z ziaren i nasion
Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyskrobujemy ziarenka.
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii i samą laskę. Zagotowujemy, po czym gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż płatki wchłoną mleko (maksymalnie 20 minut).
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy do owsianki. Dodajemy umytą żurawinę i syrop klonowy lub miód oraz posypkę. Serwujemy ciepłe.