Ultradźwięki - zastosowanie, bezpieczeństwo

Ultradźwięki to niesłyszalne dla człowieka fale o niskiej częstotliwości. Wykorzystywane są w między innymi w medycynie, w terapiach łagodzenia bólu czy w przypadku rehabilitacji medycznej. Czym są ultradźwięki? Jakie jest jeszcze ich zastosowanie? Czy ultradźwięki są bezpieczne dla ludzi? Sprawdź!

Ultradźwięki to fale dźwiękowe, niesłyszalne dla ludzi, mające szerokie zastosowanie m.in. w medycynieUltradźwięki to fale dźwiękowe, niesłyszalne dla ludzi, mające szerokie zastosowanie m.in. w medycynie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Rosiecka

Czym są ultradźwięki?

Ultradźwięki (naddźwięki) to fale mechaniczne, sprężyste, których częstotliwość jest zbyt wysoka, aby mógł je usłyszeć człowiek - wynosi od około 20 kHz (górna granica słyszalności przez człowieka) do 10 GHz (częstotliwość hiperdźwięków).

Rewolucję technologii ultradźwiękowej zapoczątkowało odkrycie efektu piezoelektrycznego w 1880 roku. Została po raz pierwszy zastosowana na statkach do wykrywania głębokości, a także w metalurgii do identyfikacji pęknięć. Dopiero w następnych latach doceniono ich medyczne zastosowanie.

Ultradźwięki rozchodzą się w gazach, cieczach i ciałach stałych. Określane są potocznie jako "piski" - tak wysokie, że ich nie właściwie słychać. W środowisku naturalnym ultradźwięki wytwarzane są przez niektóre zwierzęta, takie jak:

  • nietoperze;
  • szczury;
  • wieloryby;
  • delfiny;
  • psy.

Wymienione zwierzęta wykorzystują emisję ultradźwięków do echolokacji, ponieważ zakres ich słyszalności wynosi niekiedy nawet 40 kHz.

Istnieją również sztuczne metody wytwarzania ultradźwięków. Są to metody:

  • termiczne;
  • mechaniczne;
  • optyczne;
  • odwrócenie efektu piezoelektrycznego;
  • magnetostrykcja.

Jakie jest zastosowanie ultradźwięków?

Obecnie ultradźwięki mają zastosowanie przede wszystkim w medycynie, m.in. dzięki obrazowaniu ultradźwiękowemu, stosowanemu od ponad pięćdziesięciu lat. Małe długości fal pozwalają na uzyskiwanie dokładnych obrazów narządów wewnętrznych.

Ultradźwięki są używane również do interwencji w czasie znieczulenia miejscowego oraz podania leków przeciwbólowych - dzięki ultradźwiękom lekarz może dokładnie zobaczyć cel igły i prawidłowo wstrzyknąć preparat.

Ultradźwięki używane są też w stomatologii do tzw. skalingu - ultradźwiękowego usuwania kamienia nazębnego i w zabiegach kosmetycznych, takich jak sonoforeza czy peeling kawitacyjny. Używane są również w rehabilitacji medycznej w zabiegach fizykoterapeutycznych.

Naddźwięki dzięki swoim właściwościom pozwalają na obserwację głębin morskich, aby odszukać obiekty zaburzone w wodzie. Znalazły zastosowanie w okrętach podwodnych.

Fale te pozwalają również na pomiar odległości za pomocą dalmierza ultradźwiękowego, w zakresie od 1 do 10 metrów. Użycie silnego źródła ultradźwięków może powodować niszczenie i rozgrzewanie niektórych materiałów, dzięki czemu mogą być używane do obróbki powierzchniowej wytwarzanych przedmiotów, stosując obróbkę ultradźwiękową.

Za pomocą ultradźwięków można prowadzić również nieniszczące badania właściwości połączeń i materiałów.

Naddźwięki mogą mieć zastosowanie także w produkcji żywności w wielu technologiach. Pozwalają zmniejszyć zużycie energii, zatrzymać więcej składników odżywczych oraz skrócić czas przygotowywania posiłków.

W latach 50. XX wieku stosowano je również w pamięciach rtęciowych w pierwszych komputerach.

Czy ultradźwięki są bezpieczne dla ludzi?

Używanie ultradźwięków, oprócz korzyści może nieść za sobą także skutki uboczne. Zazwyczaj wynikają one z ich nieprawidłowego użycia lub niestosowania się do przeciwwskazań.

Skutki uboczne to m.in.:

  • wrzody żołądka;
  • biegunka;
  • ból brzucha;
  • schorzenia układu krążenia;
  • problemy z rozwojem układu kostnego u płodu.

Zanim skorzystamy z ultradźwięków w celach medycznych, zawsze powinniśmy poinformować lekarza o stanie swojego zdrowia i ewentualnych nieprawidłowościach.

Poziomy ultradźwięków stosowane w medycynie są zbyt niskie, aby mogły spowodować uszczerbek na zdrowiu. U osób, które zawodowo narażone są ultradźwięki przekraczające 120 dB., może dojść do uszkodzenia lub utraty słuchu.

Osoby narażone na ekspozycję powyżej 155 dB. muszą liczyć się z efektami cieplnymi, szkodliwymi dla organizmów ludzkich. Ekspozycja powyżej 180 dB. może doprowadzić nawet do zgonu.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu