Promieniowanie podczerwone. Czym się charakteryzuje, jakie ma zastosowanie?

Promieniowanie podczerwone jest jednym z rodzajów promieniowania, o którym dowiadujemy się w szkole na lekcjach fizyki. Korzystnie wpływa na ludzki organizm i znalazło w związku z tym szereg zastosowań. Czym jest promieniowanie podczerwone? Do czego jest wykorzystywane? Czy są jakieś skutki uboczne? Wszystko na temat podczerwieni znajdziesz w artykule poniżej.

Promieniowanie podczerwone ma szerokie zastosowanie między innymi w medycyniePromieniowanie podczerwone ma szerokie zastosowanie między innymi w medycynie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Rosiecka

Jak odkryto promieniowanie podczerwone?

Odkrywcą promieniowania podczerwonego jest brytyjsko - niemiecki astronom, William Herschel. W 1800 roku badacz ten umieścił termometr rtęciowy w widmie optycznym, które uzyskał z pryzmatu. Dzięki temu zmierzył ilość energii cieplnej przenoszonej przez poszczególne kolory światła.

Okazało się, że termometr nagrzewa się najbardziej, gdy znajduje się na nieoświetlonym polu poniżej koloru czerwonego. Wywnioskował w ten sposób, że istnieje niedostrzegalne dla oka promieniowanie podczerwone, transmitujące ciepło w postaci niewidocznej fali świetlnej.

Czym jest promieniowanie podczerwone?

Promieniowanie podczerwone (podczerwień, ir) to promieniowanie elektromagnetyczne, którego długość fal znajduje się pomiędzy światłem widzialnym a falami radiowymi (w zakresie od 780 nm do 1 mm, częstotliwość drgań występuje od 300 GHz do 400 THz).

Promieniowanie podczerwone oznaczamy w jednostkach µ mikrometra o wzorze:

1 µ = 10-6m = 10-4cm

Promieniowanie podczerwone nie jest widoczne na ludzkiego oka. Odbieramy je przez doznania cieplne, utożsamiamy je z promieniowaniem termicznym, odczuwalnym przez receptory znajdujące się w skórze.

Można powiedzieć, że niemal każde ciało wydziela promieniowanie cieplne, im wyższa temperatura zaś, tym bardziej intensywne i krótsze są fale tego promieniowania. Skóra człowieka absorbuje 70 proc. promieniowania, reszta zaś pozostaje przez nią odbita.

Jak dzielimy promieniowanie **podczerwone?

Podczerwień dzielimy na 3 rodzaje, z uwagi na długość fal:

  • IR-A - promieniowanie krótkofalowe o długości fal o 0,75 do 1,5 µm;
  • IR-B - promieniowanie średniofalowe o długości fal od 1,5 µm do 3 µm;
  • IR-C - promieniowanie długofalowe o długości fal większych niż 3 µm.

Warto pamiętać, że krótkie fale są w stanie wnikać znacznie głębiej w strukturę tkanek, fale dłuższe natomiast mogą ogrzać naskórek lub skórę górną.

Zastosowanie promieniowania podczerwonego

Podczerwień znalazła wiele zastosowań. Wykorzystywana jest m.in. w:

  • termografii - podczerwień może służyć do zdalnego określania temperatury poszczególnych przedmiotów i obiektów, a także obrazowania z wykorzystaniem różnic w promieniowaniu cieplnym ciał, stosowana przede wszystkim w zastosowaniach przemysłowych i wojskowych;
  • noktowizji - podczerwień wykorzystywana jest w noktowizorach - kamery (przede wszystkim w ochronie i nadzorze) w nocnym trybie rejestrują obraz w bliskiej podczerwieni, co umożliwia obserwację w ciemności; kamery te posiadają własne oświetlacze lub wymagają zewnętrznego źródła oświetlenia;
  • medycynie - do naświetlania stanów zapalnych tkanek z wysiękiem, do leczenia odmrożeń, ran i nerwobóli; na oddziałach neonatologicznych w inkubatorach;
  • w kosmetyce - pomaga zwalczać niedoskonałości skóry, poprawia elastyczność, zwalcza cellulit i zmniejsza tkankę tłuszczową, w saunach; jako narzędzie relaksu;
  • w gospodarstwach domowych jako ogrzewanie (panele grzewcze);
  • w łączności: przekazywanie danych np. światłowodami.

Promieniowanie podczerwone - czy może być szkodliwe?

Podczerwień ma niezaprzeczalnie pozytywny wpływ na zdrowie, jednak w dużych ilościach i przy długotrwałej ekspozycji może być groźna.

Jej szkodliwość dotyczy głównie skóry oraz oczu. Może prowadzić do:

  • zapalenia spojówek;
  • oparzeń;
  • wysuszenia gałki ocznej.

Z promieniowania podczerwonego nie powinny korzystać osoby:

  • w ciąży;
  • z ostrym stanem zapalnym w obrębie tkanek miękkich lub skóry;
  • z gorączką
  • o wyniszczonym organizmie;
  • chore na nowotwory;
  • z niewyrównanym ciśnieniem tętniczym;
  • z chorobami nerek i wątroby;
  • chore na gruźlicę;
  • o niewydolnym krążeniu.
Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu