5 z 7Majonez
Majonez to prawdziwa bomba kaloryczna. Ten wysokotłuszczowy zawiera nawet ponad 78 proc. tłuszczu, natomiast stołowy ok. 65 proc. tłuszczu. Choć w jego skład wchodzą: olej, żółtka jaj, woda i musztarda, a więc skłaniki potencjalnie zdrowe, ich mieszanka do takich nie należy.
Niestety, większość sklepowych majonezów zawiera niestabilne nienasycone kwasy tłuszczowe, które negatywnie wpływają na zdrowie. Jedzone często i w dużych ilościach podnoszą poziom cholesterolu, prowadząc do miażdżycy. Tak duża ilość tłuszczu, jak zawarta jest w majonezie, u dzieci będzie skutkowała tyciem.
Maluchy zresztą nie powinny jeść majonezu aż do ukończenia drugiego roku życia. To ze względu gumę guar oraz gumę ksantanową, które spożywane w obfitych ilościach mogą wywoływać bóle brzucha, biegunki a nawet migrenę.