Tapioka. Właściwości i zastosowanie

Tapioka powstaje z rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej oraz Środkowej - manioku. W Polsce z roku na rok zyskuje popularność dzięki zawartości dużej ilości składników korzystnych dla zdrowia. Może być podstawą wspaniałego deseru dla dzieci, które nie mogą jeść nabiału. Świetnie sprawdzi się również dla osób na diecie. Co warto wiedzieć o tapioce? Jakie są jej właściwości? Jak przygotować deser dla dziecka z tapioki? Sprawdź!

Tapioka występuje w formie małych kulek, mąki lub płatkówTapioka występuje w formie małych kulek, mąki lub płatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Rosiecka

Co to jest tapioka?

Tapioka powstaje z manioku - rośliny egzotycznej z rodziny wilczomleczowatych. Tapioka jest skrobią z manioku wytwarzaną w procesie mielenia bulwy manioku, tworząc płatki, perełki lub mąkę.

Tapioka stosowana jest do zagęszczania musów, kisieli, sosów, puddingów. Może również zastąpić kaszę lub makaron, bardzo dobrze sprawdza się w roli głównego składnika deserów, może być również używana zamiennie z mąką.

Produkt ten jest używany również do produkcji bubble tea - pochodzącej z Tajwanu herbaty bąbelkowej, która występuje w różnych wariantach smakowych i z różnymi dodatkami.

Warto pamiętać, że bulwy manioku są jadalne jedynie po ugotowaniu, gdyż zawarty w nich glikozyd manihotoksyna jest trujący (łatwo przechodzi w kwas pruski). Tapiokę można także suszyć.

Właściwości tapioki

Tapioka to cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera w sobie m.in.:

  • witaminę B1 - wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz sercowo - naczyniowego;
  • witaminę B2 - niezbędna do wydzielania kortyzolu, warunkuje właściwe procesy widzenia, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego;
  • witaminę B6 - kontroluje ważne enzymy, które odpowiadają za przebieg najważniejszych procesów biochemicznych w organizmie;
  • witaminę C - przyspiesza proces gojenia ran, reguluje pochłanianie drobnoustrojów chorobotwórczych, pozwala spowolnić proces starzenia się skóry, zmniejsza ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu;
  • witaminę PP - składnik enzymów biorących udział w przemianie cukrów, tłuszczów i aminokwasów, wspomaga właściwą pracę układu nerwowego, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a także poprawia ukrwienie skóry;
  • fosfor - od właściwego poziomu tego pierwiastka zależy stan naszych kości i zębów, fosfor w mniejszych ilościach odkłada się także w tkankach i mięśniach;
  • cynk - można go znaleźć w strukturze około 200 różnych enzymów, korzystnie działa na kondycję paznokci, skóry i włosów;
  • wapń - pierwiastek ten pełni jedną z ważniejszych funkcji w procesie mineralizacji tkanki kostnej uczestniczy w skurczu mięśni oraz przewodzeniu informacji do komórek, ma wpływ na właściwe działanie różnych enzymów oraz na proces krzepnięcia krwi;
  • żelazo - jeden ze składników związków transportujących tlen z płuc do tkanek, jest również niezbędny do właściwego działania enzymów komórkowych;
  • potas - dzięki niemu komórki organizmu mogą między sobą przekazywać impulsy elektryczne, utrzymywać właściwe ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni;
  • magnez - pierwiastek życia, bierze udział w około 300 procesach biochemicznych, które zachodzą w organizmie, wspomaga pracę układu mięśniowego, nerwowego oraz odpornościowego, bierze udział w budowie zębów i kości, a także zmniejsza ryzyko chorób serca i nadciśnienia.

Tapioka jest hipoalergiczna. Zawiera lekkostrawne białko oraz węglowodany. Ma niewiele kalorii, jest więc odpowiednia dla osób odchudzających się, mimo iż w 100 gramach tapioki znajduje się ponad 350 kcal. Ilość ta zmniejsza się jednak po ugotowaniu, kiedy w wyniku pochłaniania wody kaloryczność 100 g tapioki to 160 kcal.

Tapiokę mogą spożywać także osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię - tapoioka jest pozbawiona tego składnika. Z uwagi na zawartość skrobi opornej z kolei polecana jest osobom z cukrzycą typu II, cierpiącym z powodu problemów trawiennych oraz chorobami układu pokarmowego jak:

  • wrzody żołądka;
  • choroba Leśniowskiego - Crohna;
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Od jakiego wieku dzieci mogą jeść tapiokę?

Tapiokę możemy podawać dzieciom już od 5. miesiąca życia.

Przepis na pudding z tapioki i mango dla dzieci

Deser ten rewelacyjnie sprawdzi się dla dzieci, które nie mogą spożywać nabiału. Jak przygotować to smaczne danie? Oto przepis:

Potrzebne składniki:

  • mleko kokosowe z wapniem - 0,5 l (około 2 szklanki);
  • kuleczki tapioki - 1/4 szklanki;
  • mango - 1 dojrzała sztuka;
  • szczypta soli.

Dodatkowo można wzbogacić pudding o:

  • mleczko kokosowe z puszki - około 6 łyżeczek gęstej części;
  • ksylitol, miód lub syrop klonowy;
  • mięta, czarna porzeczka lub borówka amerykańska.

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na godzinę.
  2. Po godzinie dodajemy sól i gotujemy około 15 minut. Warto wybrać garnek z grubym dnem i zamieszać od czasu do czasu.
  3. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe z puszki, opcjonalnie możemy dosłodzić wybranych składnikiem.
  4. Mango kroimy na kawałki lub miksujemy na mus.
  5. Gotowy pudding przekładamy do szklanek i dekorujemy mango lub innymi owocami. Pudding możemy podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu