Trwa ładowanie...

Tapioka. Właściwości i zastosowanie

Tapioka powstaje z rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej oraz Środkowej - manioku. W Polsce z roku na rok zyskuje popularność dzięki zawartości dużej ilości składników korzystnych dla zdrowia. Może być podstawą wspaniałego deseru dla dzieci, które nie mogą jeść nabiału. Świetnie sprawdzi się również dla osób na diecie. Co warto wiedzieć o tapioce? Jakie są jej właściwości? Jak przygotować deser dla dziecka z tapioki? Sprawdź!

Zobacz film: "Poznaj fakty o rozwoju dwulatka"

spis treści

1. Co to jest tapioka?

Tapioka powstaje z manioku - rośliny egzotycznej z rodziny wilczomleczowatych. Tapioka jest skrobią z manioku wytwarzaną w procesie mielenia bulwy manioku, tworząc płatki, perełki lub mąkę.

Tapioka stosowana jest do zagęszczania musów, kisieli, sosów, puddingów. Może również zastąpić kaszę lub makaron, bardzo dobrze sprawdza się w roli głównego składnika deserów, może być również używana zamiennie z mąką.

Produkt ten jest używany również do produkcji bubble tea - pochodzącej z Tajwanu herbaty bąbelkowej, która występuje w różnych wariantach smakowych i z różnymi dodatkami.

Warto pamiętać, że bulwy manioku są jadalne jedynie po ugotowaniu, gdyż zawarty w nich glikozyd manihotoksyna jest trujący (łatwo przechodzi w kwas pruski). Tapiokę można także suszyć.

Żywienie dzieci - porady i wskazówki
Żywienie dzieci - porady i wskazówki

przeczytaj artykuł

2. Właściwości tapioki

Tapioka to cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera w sobie m.in.:

  • witaminę B1 - wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz sercowo - naczyniowego;
  • witaminę B2 - niezbędna do wydzielania kortyzolu, warunkuje właściwe procesy widzenia, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego;
  • witaminę B6 - kontroluje ważne enzymy, które odpowiadają za przebieg najważniejszych procesów biochemicznych w organizmie;
  • witaminę C - przyspiesza proces gojenia ran, reguluje pochłanianie drobnoustrojów chorobotwórczych, pozwala spowolnić proces starzenia się skóry, zmniejsza ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu;
  • witaminę PP - składnik enzymów biorących udział w przemianie cukrów, tłuszczów i aminokwasów, wspomaga właściwą pracę układu nerwowego, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a także poprawia ukrwienie skóry;
  • fosfor - od właściwego poziomu tego pierwiastka zależy stan naszych kości i zębów, fosfor w mniejszych ilościach odkłada się także w tkankach i mięśniach;
  • cynk - można go znaleźć w strukturze około 200 różnych enzymów, korzystnie działa na kondycję paznokci, skóry i włosów;
  • wapń - pierwiastek ten pełni jedną z ważniejszych funkcji w procesie mineralizacji tkanki kostnej uczestniczy w skurczu mięśni oraz przewodzeniu informacji do komórek, ma wpływ na właściwe działanie różnych enzymów oraz na proces krzepnięcia krwi;
  • żelazo - jeden ze składników związków transportujących tlen z płuc do tkanek, jest również niezbędny do właściwego działania enzymów komórkowych;
  • potas - dzięki niemu komórki organizmu mogą między sobą przekazywać impulsy elektryczne, utrzymywać właściwe ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni;
  • magnez - pierwiastek życia, bierze udział w około 300 procesach biochemicznych, które zachodzą w organizmie, wspomaga pracę układu mięśniowego, nerwowego oraz odpornościowego, bierze udział w budowie zębów i kości, a także zmniejsza ryzyko chorób serca i nadciśnienia.

Tapioka jest hipoalergiczna. Zawiera lekkostrawne białko oraz węglowodany. Ma niewiele kalorii, jest więc odpowiednia dla osób odchudzających się, mimo iż w 100 gramach tapioki znajduje się ponad 350 kcal. Ilość ta zmniejsza się jednak po ugotowaniu, kiedy w wyniku pochłaniania wody kaloryczność 100 g tapioki to 160 kcal.

Tapiokę mogą spożywać także osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię - tapoioka jest pozbawiona tego składnika. Z uwagi na zawartość skrobi opornej z kolei polecana jest osobom z cukrzycą typu II, cierpiącym z powodu problemów trawiennych oraz chorobami układu pokarmowego jak:

  • wrzody żołądka;
  • choroba Leśniowskiego - Crohna;
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

3. Od jakiego wieku dzieci mogą jeść tapiokę?

Tapiokę możemy podawać dzieciom już od 5. miesiąca życia.

4. Przepis na pudding z tapioki i mango dla dzieci

Deser ten rewelacyjnie sprawdzi się dla dzieci, które nie mogą spożywać nabiału. Jak przygotować to smaczne danie? Oto przepis:

Potrzebne składniki:

  • mleko kokosowe z wapniem - 0,5 l (około 2 szklanki);
  • kuleczki tapioki - 1/4 szklanki;
  • mango - 1 dojrzała sztuka;
  • szczypta soli.

Dodatkowo można wzbogacić pudding o:

  • mleczko kokosowe z puszki - około 6 łyżeczek gęstej części;
  • ksylitol, miód lub syrop klonowy;
  • mięta, czarna porzeczka lub borówka amerykańska.

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na godzinę.
  2. Po godzinie dodajemy sól i gotujemy około 15 minut. Warto wybrać garnek z grubym dnem i zamieszać od czasu do czasu.
  3. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe z puszki, opcjonalnie możemy dosłodzić wybranych składnikiem.
  4. Mango kroimy na kawałki lub miksujemy na mus.
  5. Gotowy pudding przekładamy do szklanek i dekorujemy mango lub innymi owocami. Pudding możemy podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.