Trwa ładowanie...

Tajine z wołowiną

Avatar placeholder
16.03.2017 17:04
Tajine z wołowiną
Tajine z wołowiną ( autorstwa Eelke /   )

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy z pewnością przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka!

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 300 g udźca wołowego,
  • 8 suszonych moreli,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 50 g rodzynek,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • kurkuma,
  • sól morska w młynku Kamis,
  • pieprz czarny w młynku.
Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy. Ułożyć w naczyniu razem z suszonymi owocami i dusić do miękkości, podlewając wywarem. Cebulę przesmażyć na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny, ułożyć na mięsie pod koniec duszenia.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie279,59 kcal
Białka17,93 g
Węglowodany37,49 g
Tłuszcze6,52 g
Błonnik5,7 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze