Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy z pewnością przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka!

Danie z wołowiny z morelami
Danie z wołowiny z morelami

Tajine z wołowiną to ciekawy przepis nie tylko dla wymagających dobrego smaku.

zobacz galerię

Czas przygotowania: 90 minut

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

Składniki (dla 2 osób):

  • 300 g udźca wołowego,
  • 8 suszonych moreli,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 50 g rodzynek,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • kurkuma,
  • sól morska w młynku Kamis,
  • pieprz czarny w młynku.

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy. Ułożyć w naczyniu razem z suszonymi owocami i dusić do miękkości, podlewając wywarem. Cebulę przesmażyć na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny, ułożyć na mięsie pod koniec duszenia.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 279,59 kcal
Białka 17,93 g
Węglowodany 37,49 g
Tłuszcze 6,52 g
Błonnik 5,7 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!