Tajine z wołowiną
Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy z pewnością przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka!
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki (dla 2 osób):
- 300 g udźca wołowego,
- 8 suszonych moreli,
- 6 suszonych śliwek,
- 50 g rodzynek,
- 2 cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 cebule,
- oliwa z oliwek,
- przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma,
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- kurkuma,
- sól morska w młynku Kamis,
- pieprz czarny w młynku.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy. Ułożyć w naczyniu razem z suszonymi owocami i dusić do miękkości, podlewając wywarem. Cebulę przesmażyć na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny, ułożyć na mięsie pod koniec duszenia.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 279,59 kcal |
Białka | 17,93 g |
Węglowodany | 37,49 g |
Tłuszcze | 6,52 g |
Błonnik | 5,7 g |
Smacznego!