Sprawdź, jak wybrać prawdziwy ser żółty
Wybór sera żółtego nie jest łatwy. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem wyrobów seropodobnych. Jak poznać czy ser, który kupujesz jest prawdziwy?
1. Prawdziwy ser żółty
Ser żółty lubią wszyscy. Jemy go na kanapkach, pizzy, zapiekankach. Polacy kochają jego smak. Nic dziwnego, jest pyszny i łatwodostępny.
Standardy Unii Europejskiej określają ser jako produkt, który składa się wyłącznie z mleka. Żeby wyprodukować kilogram sera żółtego trzeba zużyć 10-12 litrów mleka. Dobrej jakości ser powinien powstawać z najlepszego i świeżego mleka. Po odciągnięciu serwatki dochodzi do fermentacji beztlenowej. Sery leżakują w stałej temperaturze od kilku dni do nawet kilkunastu lat. Stąd też jego cena - prawdziwe sery kosztują od 25 zł/kg.
2. Jak kupić dobry ser?
Istnieje złota zasada wyboru sera. To, co można nim nazwać składa się jedynie z trzech składników: mleka, soli i bakterii kwasu mlekowego. Prosty skład, dzięki któremu można być pewnym, że to co kupujesz to prawdziwy ser.
Zwróć uwagę na napis na opakowaniu. Tylko na oryginalnych serach składających się z trzech składników jest słowo "ser", cała reszta to produkty seropodobne, do których producenci dodają tłuszcze roślinne, w tym utwardzony olej palmowy. Aż włos jeży się na głowie. Do produktów mających przypominać ser dodaje się także mleko w proszku, serwatki, barwniki i konserwanty.
Na opakowaniu zamiast nazwy produktu znajdują się napisy "edamski", "gouda" czy "ementaler", co może wprowadzić klienta w błąd.
Producencie wyrobów seropodobnych dokładają wszelkich starań, żeby ich produkt wyglądał jak prawdziwy ser żółty, dlatego używają barwnika, aby nadać mu żółtawy kolor.
Ilość dziur nie jest wyznacznikiem jakości. Są one efektem działania bakterii mlekowych i od szczepu zależy wielkość, kształt i ilość dziurek w serze - może też nie być ich wcale, jeśli bakterie nie wytwarzają gazu.
Przed zakupem zawsze warto szczegółowo przeanalizować skład, żeby się nie rozczarować lub nie nabawić alergii pokarmowej.
3. Jaki ser dać dziecku?
Sery, te prawdziwe, są dobrym źródłem wapnia i fosforu – pierwiastki te przyczyniają się do budowania mocnych zębów i kości. Nie przesadzaj z ilością. Podając dziecku ser żółty pamiętaj, że dwa plasterki pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na wapń i fosfor dla dziecka w wieku 1-3 lat.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl