Sos ogórkowy

Ogórek znalazł się na polskich stołach już bardzo dawno temu, a przywieziono go z podzwrotnikowej części Azji. Używamy go praktycznie do wszystkiego: jako główny składnik zupy, jako dodatek do mięs czy w sałatkach. Możemy go kisić, wkładamy w weki jako ogórki konserwowe, a także robimy z nich mizerię.

Składniki:

  • 20 dag ogórków kiszonych,
  • 3 dag mąki,
  • 3 dag masła,
  • 10 dag śmietany,
  • szklanka rosołu,
  • kwas z ogórków,
  • sól do smaku.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Sos z ogórków
Sos z ogórków

Ogórek zawiera witaminy i minerały. Najważniejsza cecha ogórków to jego właściwości odchudzające. Sam...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Ogórki umyj, cienko obierz, pokrój w drobną kostkę lub paseczki. Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, a następnie rozprowadź ją rosołem. Potem dodaj kwas ogórkowy i śmietanę, po czym zagotuj. Wszystko dopraw solą do smaku i dodaj pokrojone ogórki. Podawaj schłodzone.

Komentarz:
Ogórki nawet w postaci sosu ogórkowego są bardzo smaczne i, przede wszystkim, zdrowe. Głównie dlatego, że znajdziemy w nich bardzo dużą ilość wody. Oprócz niej ogórek zawiera witaminy i minerały. Najważniejsza cecha ogórków to jego właściwości odchudzające. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny, ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 81,11 kcal
Białka 1,45 g
Węglowodany 5,12 g
Tłuszcze 6,14 g
Błonnik 0,28 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!