Sos ogórkowy
Ogórek znalazł się na polskich stołach już bardzo dawno temu, a przywieziono go z podzwrotnikowej części Azji. Używamy go praktycznie do wszystkiego: jako główny składnik zupy, jako dodatek do mięs czy w sałatkach. Możemy go kisić, wkładamy w weki jako ogórki konserwowe, a także robimy z nich mizerię.
Składniki:
- 20 dag ogórków kiszonych,
- 3 dag mąki,
- 3 dag masła,
- 10 dag śmietany,
- szklanka rosołu,
- kwas z ogórków,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Ogórki umyj, cienko obierz, pokrój w drobną kostkę lub paseczki. Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, a następnie rozprowadź ją rosołem. Potem dodaj kwas ogórkowy i śmietanę, po czym zagotuj. Wszystko dopraw solą do smaku i dodaj pokrojone ogórki. Podawaj schłodzone.
Komentarz:
Ogórki nawet w postaci sosu ogórkowego są bardzo smaczne i, przede wszystkim, zdrowe. Głównie dlatego, że znajdziemy w nich bardzo dużą ilość wody. Oprócz niej ogórek zawiera witaminy i minerały. Najważniejsza cecha ogórków to jego właściwości odchudzające. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny, ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 81,11 kcal |
Białka | 1,45 g |
Węglowodany | 5,12 g |
Tłuszcze | 6,14 g |
Błonnik | 0,28 g |