Trwa ładowanie...

Sos ogórkowy

Avatar placeholder
17.03.2017 12:30
Sos ogórkowy
Sos ogórkowy

Ogórek znalazł się na polskich stołach już bardzo dawno temu, a przywieziono go z podzwrotnikowej części Azji. Używamy go praktycznie do wszystkiego: jako główny składnik zupy, jako dodatek do mięs czy w sałatkach. Możemy go kisić, wkładamy w weki jako ogórki konserwowe, a także robimy z nich mizerię.

Składniki:

  • 20 dag ogórków kiszonych,
  • 3 dag mąki,
  • 3 dag masła,
  • 10 dag śmietany,
  • szklanka rosołu,
  • kwas z ogórków,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Ogórki umyj, cienko obierz, pokrój w drobną kostkę lub paseczki. Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, a następnie rozprowadź ją rosołem. Potem dodaj kwas ogórkowy i śmietanę, po czym zagotuj. Wszystko dopraw solą do smaku i dodaj pokrojone ogórki. Podawaj schłodzone.

Komentarz:
Ogórki nawet w postaci sosu ogórkowego są bardzo smaczne i, przede wszystkim, zdrowe. Głównie dlatego, że znajdziemy w nich bardzo dużą ilość wody. Oprócz niej ogórek zawiera witaminy i minerały. Najważniejsza cecha ogórków to jego właściwości odchudzające. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny, ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie81,11 kcal
Białka1,45 g
Węglowodany5,12 g
Tłuszcze6,14 g
Błonnik0,28 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze