Przepisy dla osób nietolerujących glutenu. Sprzęty gotujące do 300 zł
Nietolerancja glutenu to kłopotliwa przypadłość z tego względu, że wymaga specjalnej diety i szczególnej ostrożności podczas zakupu produktów spożywczych. Przedstawiamy kilka przykładowych przepisów bezglutenowych i sprzęty kuchenne do 300 zł, dzięki którym możemy je przygotować.
1. Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu muszą wyeliminować z diety produkty zawierające gluten, który jest białkiem obecnym w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Żywność bezglutenowa to m.in. warzywa, owoce, mięsa, ryby, sery, ryż, kasza kukurydziana i gryczana.
2. Bezglutenowe śniadanie lub kolacja – przepisy
Prostym pomysłem na bezglutenowe śniadanie lub kolację są kanapki z ulubionymi dodatkami, a do tego szklanka soku lub koktajlu. Podstawą będzie jednak odpowiednie pieczywo bezglutenowe – chleb bezglutenowy możemy kupić w sklepie lub samodzielnie upiec w wypiekaczu do chleba.
Wypiekacze do chleba w niskich cenach znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.
2.1. Chleb bezglutenowy z automatu
Potrzebujesz: 500 g mąki, 500 ml ciepłej wody, 2 opakowania suchych drożdży, 2 łyżki łuskanego słonecznika, 2 łyżki siemienia lnianego, cukier i sól do smaku.
Wykonanie: Do automatu do chleba wlewamy ciepłą wodę, następnie wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Zamiast słonecznika i siemienia możemy dodać inne ziarna np. sezamu lub dyni. Ustawiamy program pieczenia chleba bezglutenowego – wypiekacz zajmie się wyrobieniem ciasta, następnie upiecze chleb.
2.2. Zielony koktajl
Potrzebujesz: 1 pęczek natki pietruszki, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczkę siemienia lnianego, 1 kiwi.
Wykonanie: Pyszny koktajl najprościej przygotować w blenderze, wystarczy dodać wybrane składniki i dokładnie zmiksować.
2.3. Sok owocowo-warzywny
Najprostszym sposobem na szklankę świeżego soku jest wyciśnięcie go dzięki wyciskarce lub sokowirówce. Sok owocowo-warzywny najłatwiej przygotować w wyciskarce, wystarczy umyć i umieścić w urządzeniu wybrane składniki.
Nasza propozycja na sok z jarmużu: 1 garść liści jarmużu, 2 marchewki, 1 banan, 1 jabłko.
3. Obiad bezglutenowy – przepisy
Wygodnym urządzeniem do przygotowywania bezglutenowych obiadów jest multicooker, urządzenie wielofunkcyjne pozwalające na smażenie, duszenie czy gotowanie na parze. Dzięki niemu zrobimy np. zupy, makaron bezglutenowy z warzywami czy risotto. Jeśli chcemy grillować mięso, warto zainwestować w beztłuszczowy grill elektryczny, a praktycznym sposobem na przygotowanie bezglutenowej pizzy będzie wypiekacz do pizzy.
3.1. Pizza bezglutenowa
Potrzebujesz: 2 szklanki mąki bezglutenowej, 1 szklankę ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i cukier do smaku.
Wykonanie: Do miski wsypujemy kolejno mąkę, drożdże, później sól i cukier, całość mieszamy. Wlewamy oliwę, a następnie stopniowo dodajemy wodę, całość mieszając łyżką lub krótko mikserem. Gładkie ciasto zagniatamy w drugiej misce posypanej mąką, aż będzie pozbawione grudek. Pozostawiamy ciasto na ok. 30 min w ciepłym miejscu, żeby urosło. W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy i dodatki. Gotowe ciasto rozpłaszczamy, nadajemy mu pożądany kształt, pokrywamy sosem i dodatkami. Pizzę bezglutenową możemy upiec w piekarniku (ok. 200 st. C przez 20 – 25 min.) lub w specjalnym wypiekaczu do pizzy.
3.2. Bezglutenowe risotto z warzywami
Potrzebujesz: 1 cebulę, 1 ząbek czosnku, 1 czerwoną paprykę, 1 cukinię, 2 pomidory, 2 opakowania ryżu, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok. 300 ml bulionu, sól, pieprz.
Wykonanie: Do multicookera lub głębokiej patelni wlewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy. Wsypujemy ryż, mieszamy go z warzywami, a następnie wlewamy bulion. Całość podgrzewamy, aż ryż zmięknie, a w międzyczasie dodajemy sól i pieprz.