Profilaktyka niedoboru witaminy D zimą
Aby zapobiec niedoborom witaminy D w zimie, warto stosować dietę bogatą w tłuste ryby. Ponadto należy jeść awokado, żółtka jaj i wątróbkę. Trzeba również stosować suplementację witaminy D w postaci kapsułek z tranem.
1. Właściwości witaminy D
Witamina D to związek steroidowy, który jest pokrewny hormonom płciowym i cholesterolowi. Inaczej nazywa się go cholekalcyferolem (D3). Aktywna postać witaminy D jest hormonem, który uczestniczy w reakcjach immunologicznych zachodzących w organizmie człowieka.
Funkcje witaminy D w organizmie są następujące:
• ma pozytywny wpływ na odporność organizmu, aktywizuje limfocyty T do walki z infekcjami, a zdaniem naukowców odgrywa ona ważniejszą rolę w poprawianiu odporności niż witamina C; podobno ma też zdolności do ograniczania ilości bakterii;
• podobno przeciwdziała rozwojowi depresji (jednakże mechanizm działania witaminy D w stosunku do tej choroby nie został jeszcze rozpoznany i naukowo potwierdzony);
• ułatwia przyswajanie wapnia, dzięki czemu stanowi ważny element gospodarki wapniowej organizmu;
• chroni kości u osób w podeszłym wieku.
2. Objawy niedoboru witaminy D
Osoby, u których stwierdzono niedobór witaminy D, mogą zmagać się z często pojawiającymi się infekcjami i osłabieniem organizmu. Symptomem niedoboru są również nerwobóle i bóle mięśniowe. Ten stan mogą sygnalizować również stany zapalne spojówek i zapalenie skóry. Jeżeli w wyniku badania krwi stwierdzono niedobór i określono poziom witaminy D we krwi, można stosować suplementację, na przykład przyjmować tran w kapsułkach (niegdyś stosowano tran w płynie).
Niebezpieczny dla zdrowia człowieka jest zarówno niedobór, jak i nadmiar tej witaminy, a zatem przedawkowanie witaminy D. Skutkiem nadmiernych ilości tego hormonu we krwi człowieka jest wzrost poziomu wapnia. Ponadto jeżeli dzienna dawka przekracza 50 000 jednostek międzynarodowych, to może przyczynić się do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, na przykład biegunek. Ponadto chory może skarżyć się na bóle głowy, brzucha i oczu.
Musisz to wiedzieć
3. Pokarmy bogate w witaminę D
Polska leży w chłodnej strefie klimatycznej, dlatego zimą cierpimy z powodu braku słońca, co utrudnia powstawanie witaminy D w organizmie człowieka (do jej wytworzenia niezbędne są promienie UVB, dlatego też nazywana jest „witaminą słońca”). Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D, pozostaje zażywanie odpowiednich produktów spożywczych. Źródła witaminy D to m.in:
• tłuste ryby morskie, takie jak makrela i śledź matjas;
• tłuste ryby słodkowodne, na przykład wędzony węgorz;
• awokado;
• jajka (przede wszystkim żółtka jaj);
• borówki;
• wątróbka;
• śmietana;
• masło i margaryna.