6 z 7Dieta w czasie antybiotykoterapii
W czasie przyjmowania antybiotyków szczególnie ważna staje się prawidłowo zbilansowana dieta malucha. Leki te, mimo że skutecznie eliminują bakterie, znacząco osłabiają odporność organizmu. Niszczą bowiem nie tylko złe drobnoustroje, ale też te dobre, zasiedlające florę bakteryjną jelit. Po antybiotykoterapii konieczna jest jej odbudowa. To niezwykle ważne, bo wiadomo już, że to od niej w dużym stopniu zależy nasza odporność i samopoczucie.
W trakcie leczenia trzeba podawać dziecku odpowiedni preparat probiotyczny. Należy też włączyć do diety jogurty naturalne, których smak można wzbogacić pestkami słonecznika lub dyni. Odpowiednie będą również świeże lub mrożone owoce, np. maliny, które dodatkowo działają napotnie i przeciwgorączkowo. Kilkulatkowi do picia można zaproponować kefir.
Na czas gorączki u dziecka rodzice często rezygnują z podawania mu mleka. Nie ma jednak żadnych dowodów na to, że produkty mleczne szkodzą, gdy maluch ma podwyższoną temperaturę. Jeśli nasza pociecha je lubi, warto uwzględnić to w czasie planowania posiłków. Należy jednak pamiętać, aby nie popijać leków mlekiem. Najlepsza do tego jest woda.