Produkty spożywcze odpowiednie dla dziecka z gorączką
1 z 7Kiedy dziecko gorączkuje
Gorączka u dziecka to stan alarmowy. Oznacza, że organizm musi bronić się przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Podwyższona temperatura sama w sobie nie jest więc chorobą, ale jej objawem. I to pożądanym, bo w takich warunkach bakterie i wirusy nie mogą się namnażać.
Gdy jednak gorączka jest zbyt wysoka, należy podać maluchowi lek na jej obniżenie. W przypadku niemowląt i dzieci poniżej 12. roku życia do wyboru mamy paracetamol i ibuprofen. Oba działają przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, ten ostatni jednak wykazuje również działanie przeciwzapalne. Ibuprofen działa już po 15 minutach i aż do 8 godzin.
Rodzice z doświadczenia wiedzą, że dzieci znoszą choroby zdecydowanie lepiej niż dorośli. Niektórym kilkulatkom nawet wysoka temperatura nie jest w stanie przeszkodzić w dobrej zabawie. Mimo wszystko warto zadbać o to, by w czasie gorączki maluch więcej odpoczywał. Organizm jest osłabiony i potrzebuje wzmocnienia, by nabrać sił.
Zadbajmy również o odpowiednią dietę, zwłaszcza że dzieci często tracą apetyt w czasie choroby. Co warto zatem zaserwować dziecku?