Probiotyki (przyjazne bakterie)
Probiotyki to preparaty zawierające dobre bakterie, które wywierają korzystny wpływ na florę bakteryjną. Bakterie probiotyczne powinny zostać wyizolowane z organizmu człowieka. Prozdrowotne funkcje probiotyków dotyczą wspierania odporności organizmu człowieka, profilaktyki dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunek i zaparć), a także alergii pokarmowej u dzieci.
1. Co to jest probiotyk?
Probiotyk to nazwa preparatu zawierającego określone mikroorganizmy (takie jak dobre bakterie i drożdże), które zasiedlając układ pokarmowy człowieka, wpływają pozytywnie na florę bakteryjną. Aby szczep bakterii uznać za probiotyczny, musi spełnić kilka warunków. Przede wszystkim probiotyczny szczep bakterii jest wyizolowany z organizmu człowieka, zdolny do zasiedlenia przewodu pokarmowego i niepodatny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych. Ponadto musi on pozytywnie oddziaływać na proces trawienny i wykazywać przeciwstawne działanie wobec zarazków znajdujących się w układzie pokarmowym człowieka.
2. Bakterie probiotyczne
Można wskazać 5 szczepów bakterii probiotycznych i jeden szczep probiotycznych drożdży:
Lactobacillus rhamnosus – kolonizuje jelita, jest przyjmowany w biegunkach (podróżnych, rotawirusowych, po antybiotykoterapii), gdyż skraca czas tych dolegliwości, ponadto ma pozytywny wpływ na stan zębów i jamy ustnej, a kobiety w ciąży stosują go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry u dziecka;
Lactobacillus acidophilus – zakwaszając środowisko, zatrzymuje tempo rozwoju patogenów, bierze udział w syntezie witamin z grupy B, poza tym zapobiega rozwojowi grzybów Candida, dlatego jest stosowany u kobiet z infekcjami okolic intymnych;
Lactobacillus casei – stosowany w profilaktyce nowotworów i leczeniu biegunki rotawirusowej u dzieci, wykazuje działanie antagonistyczne wobec Helicobacter pylori odpowiadających za przewlekłe zapalenie śluzówki żołądka;
Lactobacillus plantarum – reguluje perystaltykę jelit, jest stosowany przez chorych z zespołem jelita drażliwego;
Saccharomyces boulardii – szczep drożdży stosowany w profilaktyce biegunek;
Bifidobacterium bifidum – sprzyja przyswajaniu minerałów (żelaza, wapnia), przeciwdziała zasiedlaniu układu pokarmowego przez bakterie chorobotwórcze, jest stosowany w zaburzeniach metabolizmu u niemowląt, a także po leczeniu antybiotykami.
3. Kiedy stosować probiotyki?
Preparaty probiotyczne zażywa się w przypadku dolegliwości i chorób ze strony układu pokarmowego, a także w celu podniesienia poziomu odporności organizmu oraz profilaktycznie, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dzieci.
Szczegółowe wskazania do stosowania probiotyków:
zaparcia i biegunki (probiotyki poprawiają perystaltykę jelit);
zapalenie jelita cienkiego i grubego;
osłabienie odporności organizmu;
antybiotykoterapia (probiotyki odbudowują naruszoną florę bakteryjną jelit);
choroby nowotworowe;
Musisz to wiedzieć
zakażenie pałeczkami Helicobacter pylori;
alergia;