Probiotyki (przyjazne bakterie)

Probiotyki to preparaty zawierające dobre bakterie, które wywierają korzystny wpływ na florę bakteryjną. Bakterie probiotyczne powinny zostać wyizolowane z organizmu człowieka. Prozdrowotne funkcje probiotyków dotyczą wspierania odporności organizmu człowieka, profilaktyki dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunek i zaparć), a także alergii pokarmowej u dzieci.

1. Co to jest probiotyk?

Probiotyk to nazwa preparatu zawierającego określone mikroorganizmy (takie jak dobre bakterie i drożdże), które zasiedlając układ pokarmowy człowieka, wpływają pozytywnie na florę bakteryjną. Aby szczep bakterii uznać za probiotyczny, musi spełnić kilka warunków. Przede wszystkim probiotyczny szczep bakterii jest wyizolowany z organizmu człowieka, zdolny do zasiedlenia przewodu pokarmowego i niepodatny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych. Ponadto musi on pozytywnie oddziaływać na proces trawienny i wykazywać przeciwstawne działanie wobec zarazków znajdujących się w układzie pokarmowym człowieka.

Zobacz film: "Jak kąpać niemowlę w wiaderku?"

Probiotyki zawierają mikroorganizmy
Probiotyki zawierają mikroorganizmy (123RF)

2. Bakterie probiotyczne

Można wskazać 5 szczepów bakterii probiotycznych i jeden szczep probiotycznych drożdży:

  • Lactobacillus rhamnosus – kolonizuje jelita, jest przyjmowany w biegunkach (podróżnych, rotawirusowych, po antybiotykoterapii), gdyż skraca czas tych dolegliwości, ponadto ma pozytywny wpływ na stan zębów i jamy ustnej, a kobiety w ciąży stosują go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry u dziecka;

  • Lactobacillus acidophilus – zakwaszając środowisko, zatrzymuje tempo rozwoju patogenów, bierze udział w syntezie witamin z grupy B, poza tym zapobiega rozwojowi grzybów Candida, dlatego jest stosowany u kobiet z infekcjami okolic intymnych;

  • Lactobacillus casei – stosowany w profilaktyce nowotworów i leczeniu biegunki rotawirusowej u dzieci, wykazuje działanie antagonistyczne wobec Helicobacter pylori odpowiadających za przewlekłe zapalenie śluzówki żołądka;

  • Lactobacillus plantarum – reguluje perystaltykę jelit, jest stosowany przez chorych z zespołem jelita drażliwego;

  • Saccharomyces boulardii – szczep drożdży stosowany w profilaktyce biegunek;

  • Bifidobacterium bifidum – sprzyja przyswajaniu minerałów (żelaza, wapnia), przeciwdziała zasiedlaniu układu pokarmowego przez bakterie chorobotwórcze, jest stosowany w zaburzeniach metabolizmu u niemowląt, a także po leczeniu antybiotykami.

Zaskakujące źródła probiotyków
Zaskakujące źródła probiotyków [6 zdjęć]

Mianem probiotyków określamy zawarte w niektórych produktach żywnościowych żywe kultury bakterii lub...

zobacz galerię

3. Kiedy stosować probiotyki?

Preparaty probiotyczne zażywa się w przypadku dolegliwości i chorób ze strony układu pokarmowego, a także w celu podniesienia poziomu odporności organizmu oraz profilaktycznie, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dzieci.

Szczegółowe wskazania do stosowania probiotyków:

  • zaparcia i biegunki (probiotyki poprawiają perystaltykę jelit);

  • zapalenie jelita cienkiego i grubego;

  • nietolerancja laktozy;

  • osłabienie odporności organizmu;

  • antybiotykoterapia (probiotyki odbudowują naruszoną florę bakteryjną jelit);

  • choroby nowotworowe;

Musisz to wiedzieć

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.