5 z 6Postaw na profilaktykę
Walka z molami spożywczymi nie należy do najłatwiejszych. Jeśli uda ci się wyeliminować szkodniki, nie dopuść do tego, żeby ponownie się zagnieździły.
Wszystkie produkty sypkie przechowuj w szczelnie zamkniętych szklanych lub plastikowych pojemnikach z hermetycznymi uszczelkami. Nie zostawiaj mąki i cukru w opakowaniu, w którym je kupiłeś. Mole mogą przegryźć się przez cienki materiał i zanieczyścić produkt.
Do bawełnianych siateczek włóż liście laurowe albo suszone liście mięty i zawieś je w szafce. Mole nie lubią również tych zapachów. Możesz też wykorzystać korę drzewa cedrowego.
Regularnie sprawdzaj szafki w poszukiwaniu moli. Sygnałem ostrzegawczym są nici, które pojawiają się wokół opakowań, a także dorosłe owady, które nagle wylatują z zakamarków szafek.
Pamiętaj, że mole spożywcze najczęściej przynosisz do domu w produktach kupionych w sklepie. Przed włożeniem ich do koszyka dokładnie sprawdź opakowanie. Jeśli jest chociaż minimalnie uszkodzone, nie kupuj go.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Namierzają ofiarę węchem. Grupa krwi, którą lubią najbardziej