Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Zdrowa kuchnia dla dzieci

Sposób żywienia w najwcześniejszych latach jest sprawą niezwykle ważną. Już w dzieciństwie kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, a błędy popełnione w tym okresie dają o sobie znać w późniejszym wieku. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko niektóre z długiej listy chorób, które zaczynają się bardzo wcześnie, a odpowiedzialność za nie częstokroć spoczywa na rodzicach.

Jak zatem ustrzec dzieci przed skutkami niewłaściwego odżywiania? Najlepszą radą jest zmiana nawyków żywieniowych, a przede wszystkim wyeliminowanie z dziecięcej diety produktów przetworzonych, bogatych w kalorie i różnego rodzaju „sztuczności”.

Polecane wideo:

Okazuje się, że nabiał i pieczywo – produkty, które najczęściej goszczą na naszych stołach – też nie bardzo służą maluchom. Bywają bowiem przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych. W książce znajdziemy pomysły, gdzie szukać produktów bogatych w składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszych dzieci, a także proste i ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania.

Anna Kłosińska od wielu lat propaguje zdrowy styl życia, w tym właściwe odżywianie. Prowadzi fundację Zdrowy Uczeń, w ramach której realizuje programy edukacyjne dla uczniów, przedszkolaków, seniorów, a także warsztaty dla rodziców pragnących zdrowo odżywiać swe pociechy.

Redakcja parenting.pl, ponad rok temu

Polecane wideo:

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać etykiety, by wybrać zdrową żywność. Ketchup też może być zdrowy Pomidory

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Zdrowie na talerzu Różnorodność to najważniejsza cecha, jaką powinna charakteryzować się jesienno-zimowa dieta dziecka. W okresie wzmożonej zachorowalności nie może zabraknąć w niej wysokiej jakości produktów stanowiących źródło ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów.Regularne spożywanie urozmaiconych posiłków jest ważne przez cały rok. Jednak, kiedy temperatura za oknem spada, st

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Jeśli nie sklepowe nowalijki, to co? Przyszła wiosna, a razem z nią na sklepowych półkach pojawiły się nowalijki, czyli młodziutkie rzodkiewki, sałata, szczypiorek, pomidory. Choć po zimie większość z nas ma ochotę na te warzywa, warto wstrzymać się z ich zakupem jak najdłużej. Dlaczego? Zazwyczaj są pełne nawozów sztucznych i konserwantów. Na szczęście jednak jest dla nich alternatywa.Moc uk

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Odżywianie dziecka

zdrowych dzieci odbiega od statystyk i dlatego zamiast panikować, udaj się na wizytę do lekarza, który powinien rozwiać Twoje wątpliwości. Ile (...) i przedszkolaki zjadają zwykle trzy posiłki główne oraz śniadanie i podwieczorek. Małemu dziecku dobrze zrobi mała przerwa w jedzeniu obiadu czy kolacji

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak uniknąć otyłości u dziecka?

), dziecko ma duże szanse na zdrowe podejście do kwestii żywienia. Budowanie prawidłowych nawyków warto wspomóc za pomocą metody BLW (Baby-Led Weaning (...) dodatkowych węglowodanów, które w tak dużych dawkach nie są zalecane maluchom. Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat Zanim maluch zacznie uczęszczać

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak powstaje sok?

Jak powstaje sok?

Rozmowa przeprowadzona została z prof. dr hab. Witoldem Płocharskim z Instytutu Ogrodnictwa. Panie profesorze, proszę nam powiedzieć, jakie są rodzaje soków? Istnieje kilka kryteriów określających rodzaje soków. Jednym z podstawowych jest kryterium rodzaju surowca, z którego sok zosta

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Sól i cukier powrócą do szkolnych stołówek?

Sól i cukier powrócą do szkolnych stołówek?

w dziedzinie zdrowego żywienia w momencie, w którym placówki po początkowych trudnościach wreszcie się przystosowały, uderzyłoby w autorytet rządzących (...) Anna Zalewska, nowa minister edukacji, krytycznie odnosi się do wprowadzonych przez poprzedni rząd restrykcji dotyczących żywienia w szkolnych