Tylko 15% ciężarnych zażywa kwas foliowy! Sprawdź, dlaczego warto dołączyć do tej grupy

Badania pokazują, że zaledwie 15% kobiet w ciąży zażywa kwas foliowy. Dlaczego warto dołączyć do tej grupy? Głównie dlatego, że skutki niedoborów kwasu foliowego mogą być bardzo dotkliwe. A dostarczenie jego optymalnej ilości w diecie jest praktycznie niemożliwe. Zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży znacząco wzrasta. Kobieta spodziewająca się dziecka potrzebuje go w ilości aż 600 μg dziennie, podczas gdy w zdrowej diecie jest w stanie przyjąć średnio 200 μg tej ważnej substancji.

Polecane wideo:

Kwas foliowy, nazywany też witaminą B9, uczestniczy w szeregu przemian metabolicznych. Przede wszystkim bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych budujących DNA. Proces ten ma ogromne znaczenie w tkankach intensywnie dzielących się, czyli komórkach zarodka i płodu. Kwas foliowy wpływa ponadto na ekspresję genów. „Uruchomienie” właściwej części materiału genetycznego jest szczególnie istotne w początkowej fazie życia.

Kolejną, bardzo ważną i dobrze poznaną funkcją kwasu foliowego jest zapobieganie powstawaniu wad cewy nerwowej, z której kształtuje się mózg i rdzeń kręgowy dziecka. Do najpowszechniejszych i najcięższych wad należą bezmózgowie oraz przepukliny oponowo-rdzeniowe. Przyjmowanie kwasu foliowego przez kobietę w okresie okołokoncepcyjnym i w pierwszych miesiącach ciąży (gdy kształtuje się układ nerwowy) minimalizuje ryzyko pojawienia się tych defektów rozwojowych.

Niedobór kwasu foliowego w organizmie kobiety oczekującej dziecka może powodować też inne niebezpieczne komplikacje. Powszechną konsekwencją niedostatecznej podaży folianów jest zwiększona częstotliwość występowania anemii megaloblastycznej u ciężarnych. Istotą tej choroby jest wprowadzanie do krwiobiegu matki niedojrzałych erytrocytów, niezdolnych do przekazywania tlenu komórkom dziecka. Objawem tego stanu są zapalenia i krwotoki, które towarzyszą odklejaniu się łożyska, a nawet obumarciu wewnątrzmacicznemu płodu.

Nieoceniony jest wpływ kwasu foliowego na nastrój przyszłej mamy. Witamina ta uczestniczy bowiem w produkcji neurostymulatorów – serotoniny i noradrenaliny, nazywanych hormonami szczęścia. Serotonina poprawia samopoczucie, odpręża i zapewnia dobry sen. Noradrenalina z kolei dodaje energii i pobudza do działania. Razem stanowią doskonale zgrany duet.

Ze względu na wielość funkcji kwasu foliowego, w tym kluczowych dla rozwoju płodu, kobiety w ciąży powinny suplementować tę witaminę. Przy odpowiednio zbilansowanej diecie jedna tabletka (400 μg) dostępnego w aptece bez recepty preparatu będzie wystarczająca. Warto sięgnąć po nią trzy miesiące przed rozpoczęciem starań o dziecko, gdyż ogromne ilości kwasu foliowego niezbędne są przede wszystkim w pierwszych tygodniach ciąży, zanim przyszła mama dowie się, że spodziewa się potomka. Liczne badania wykazały, że kobiety, które zwiększyły ilość spożywanego kwasu foliowego przed ciążą i w jej wczesnej fazie, częściej rodzą zdrowe dzieci.

Redakcja parenting.pl, ponad rok temu

Minerały

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

ciaza

gosia1.9 • ostatni post 6 dni temu

1
Artykuły Minerały
Minerały

Poznaj witaminę, która zapewni zdrowie twojemu nienarodzonemu dziecku

O tym, że kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego twojego dziecka z pewnością już wiesz. Ale czy wiedziałaś, że: * sposób przechowywania produktów żywnościowych ma wpływ na ilość zawartego w nich kwasu foliowego, * obecność...

Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... * syntetyczny (//parenting.pl/portal/kwas-foliowy) wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; * nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu...

Minerały

Spożywanie miodu w ciąży

Spożywanie miodu w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu w czasie ciąży to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym.

Minerały

Znaczenie wody w ciąży

Znaczenie wody w ciąży

Woda odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zresztą samo ciało człowieka składa się w ponad 60% z wody. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia, usuwa toksyny z organizmu, nawet reguluje temperaturę...

Minerały

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina jest czerwonym owocem o mocnym, charakterystycznym zapachu, wywodzi się ona z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali tego owocu do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako...

Minerały

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Generalnie, hodowane są dwa rodzaje oliwek - oliwki używane do produkcji oliwy z oliwek i tzw. oliwki stołowe. Te pierwsze są mniejsze, zawierają więcej lipidów i wytwarzają więcej olejów. Warto zapamiętać, że w odróżnieniu...

Minerały

Potas w ciąży

Potas w ciąży

Potas jest pierwiastkiem, który stanowi najważniejszy składnik płynów ustrojowych. W organizmie pełni wiele funkcji, warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór powoduje zagrożenie życia. ## Rola potasu w organizmie * Potas...

Minerały

Śledzie w ciąży

(//parenting.pl/portal/zdrowa-dieta-w-ciazy) powinno być jednym z priorytetów przyszłej mamy. Ciężarne kobiety powinny uważać na to, co jedzą, by nie zaszkodzić sobie i dziecku. W jadłospisie kobiety ciężarnej nie powinno zabraknąć między innymi (//parenting.pl/portal/ryby-w-ciazy),...