Trwa ładowanie...

Placuszki z kukurydzy

Avatar placeholder
19.07.2020 00:08
Placuszki z kukurydzy to świetny pomysł na śniadanie dla malucha
Placuszki z kukurydzy to świetny pomysł na śniadanie dla malucha (Zdjęcie placuszków / 123rf)

Na śniadanie lub na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka możesz zrobić bardzo dobre i proste placuszki z kukurydzy Bonduelki. Jeżeli przygotujesz ich więcej, możesz je zamrozić i wykorzystać później, odgrzewając w dowolnym momencie. Po wyjęciu z zamrażalnika należy włożyć zamrożone placuszki do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 8 minut. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne danie. Można je podawać w dwóch wariantach – na słodko i na słono.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 g mąki pszennej (może też być mąka bezglutenowa)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 mała szalotka (opcjonalnie, w wersji na słono)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wypróbuj też inne przepisy

Zobacz film: "Racuchy z jabłkami na kefirze. Smak dzieciństwa"

Przygotowanie:

Wkładamy do miski wszystkie składniki (oprócz oleju) i miksujemy blenderem lub mikserem przez ok. minutę. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżkę ciasta. Placuszki smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony. Można je podawać zarówno w wersji na słodko – z miodem, dżemem lub świeżymi owocami, jak i na słono – są pyszne z jogurtem, natką pietruszki, słodką papryką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze