Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu potraw, np. do włoskiego dania pesto. Orzeszki pinii służą także do produkcji oleju piniowego.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1 szklanka orzeszków piniowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 cebulka,
  • 1-2 łyżeczki świeżego tymianku,
  • łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu – działającego antystresowo...

Orzeszki piniowe namocz na noc, aby dobrze nasiąkły. Spłucz orzeszki zimną wodą, a następnie wrzuć je do blendera razem z sokiem z cytryny i wodą. Miksuj przez co najmniej 2 minuty do momentu, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj. Dodaj ją razem z tymiankiem do orzechowego dipu i dobrze wymieszaj. Podawaj na zimno z warzywami, chlebem lub grillowanym mięsem.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 405,0,1 kcal
--- ---
Białka 8,38 g
--- ---
Węglowodany 9,81 g
--- ---
Tłuszcze 40,34 g
--- ---
Błonnik 2,52 g
--- ---

Komentarz:

Orzeszki pinii są bogatym źródłem białka, przez co usprawniają metabolizm i dostarczają organizmowi energii. Dzięki dużej zawartości magnezu wykazują działanie antystresowe i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym występującym w tym produkcie jest cynk, który wspomaga płodność. Obecność tego minerału sprawiła, że orzeszki pinii zaliczane zostały do grona afrodyzjaków.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie.

Pasty i dipy

Pasta awokado

Pasta awokado

Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do wszystkiego.

Pasty i dipy

Pasta z czosnku

Pasta z czosnku

Pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Jest świetna zarówno w formie przystawki i dodatku do grzanek, jak i w ramach dania głównego jako dodatek do mięsa lub zapiekanki. Pasuje także idealnie do pizzy czy dań z makaronem.

Pasty i dipy

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak brokuł jest bogatszy od kalafiora w składniki pokarmowe, a