Chleb dyniowy

Chleb to produkt, który towarzyszy nam właściwie codziennie. Jest wiele różnych jego rodzajów. Niektórzy sami biorą się za pieczenie pysznego, pachnącego chleba. A może spróbować chleba z dyni? Poniżej zamieszczamy prosty przepis, który z pewnością zasmakuje wszystkim.

Składniki:

  • 1/2 małej dyni,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • białko jajka.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Dynię umyj, obierz, pozbaw pestek, miąższ pokrój w kostkę i rozgotuj w małej ilości wody. Rozgotowaną masę dokładnie odcedź, po czym zmiksuj. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, resztę cukru i dynię, a następnie drożdże. Wyrabiaj ciasto około 5-10 minut. Powinno być ono miękkie i sprężyste. Następnie uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, włóż porcje ciasta chlebowego. Przed pieczeniem wysmaruj rozmąconym z odrobiną wody białkiem. Piecz przez 40 minut w 190 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmaruj białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 231,77 kcal
Białka 7,16 g
Węglowodany 49,06 g
Tłuszcze 1,18 g
Błonnik 2,13 g


Komentarz:

Dynia, która jest głównym składnikiem podanego przepisu, jest nie tylko smacznym warzywem, ale także niezwykle wartościowym. To produkt niskokaloryczny, gdyż na 100 gram warzywa przypada jedynie ok. 32 kcal. Z drugiej strony, posiada ogromną wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem witamin A, B1, B2, C oraz PP, a także minerałów – fosforu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Spożywanie owoców dyni przynosi wiele korzyści osobom cierpiącym z powodu nadciśnienia tętniczego, stwardnienia tętnic i miażdżycy. Okazuje się pomocna także w przypadku niewydolności serca, wątroby, czy nerek.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. Składniki: 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. Składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 zielony ogórek, pęczek...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta jest niedoceniona Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie, szczególnie że często jest niedoceniana. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.Wzmocnienie...