Pokarmy bogate w witaminę D
Witamina D3 jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest nazywana słoneczną, ponieważ zaczyna być produkowana pod wpływem promieni UV. Niestety, w naszym klimacie wiele osób ma jej niedobór, dlatego tak ważna jest właściwie zbilansowana dieta i suplementacja słonecznej witaminy. Brak może skutkować obniżeniem odporności, osłabieniem mięśni. Witamina D ma pozytywny wpływ na kości, zęby, układ nerwowy. Jakie produkty mogą pokrywać dzienne zapotrzebowanie na nią?
1. Lista produktów
• Ryby morskie to najlepsze źródło witaminy D, np. śledź, makrela, dorsz, łosoś, węgorz. Przy codziennym jedzeniu ryb i promieniach słonecznych można pokryć niedobór witaminy bez suplementacji.
• Kawior kojarzony z luksusem to przede wszystkim składniki odżywcze, np. magnez, jod, cynk, fosfor.
• Białko jajka jest źródłem witamin, białka i minerałów. Natomiast żółtko zawiera właśnie witaminę D.
• Sardynki w puszce to aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D3, a dodatkowo są także źródłem witaminy B12.
• Grzyby są również źródłem słonecznej witaminy; najwięcej można jej znaleźć w pieczarkach czy smardzach. Niestety, smardze nie są często sprowadzane do sklepów.
Musisz to wiedzieć
• Mleko i inne produkty mleczne, np. jogurty, maślanka, masło czy sery.