3 z 5Druga godzina po spożyciu imbiru
W kolejnej godzinie od momentu spożycia imbiru organizm jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii. Zwalczane są pasożyty ulokowane w jelitach. Imbir działa też moczopędnie, dzięki czemu pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i zwalczyć obrzęki.
Imbir sprawia też, że dolegliwości bólowe zanikają. Eliminuje m.in. ból menstruacyjny (wyniki badań naukowców z Shahid Beheshti University of Medical Sciences w Teheranie dowodzą, że jest równie skuteczny jak ibuprom i kwas mefenamowy) i zmniejsza bóle migrenowe (łagodzi towarzyszące im mdłości). Warto też dodawać go do potraw, gdy zauważymy pierwsze oznaki PMS. Ponadto imbir redukuje stres, dzięki czemu zwiększa i poprawia wydajność umysłową i koncentrację uwagi.
Co więcej, imbir pobudza krążenie krwi, dzięki czemu przyspiesza spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Ułatwia też trawienie tłuszczu. Zdaniem japońskiego naukowca L.K. Hana, imbir uruchamia proces termogenezy (wytwarzania ciepła w organizmie). Tym samym stymuluje układ metaboliczny i pomaga schudnąć osobom borykającym się z nadwagą.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat przypraw przyspieszających przemianę materii
Zobacz też: Ból brzucha, gorączka, powiększone węzły chłonne. Rodzice nawet nie podejrzewają, że to mogą być objawy raka