3 z 7Zdrowotna moc gorczycy
Sekretem zdrowotnych walorów musztardy jest gorczyca. To ona wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Wszystko dzięki zawartości witamin z grupy B.
Znajdziemy w niej tiaminę (witaminę B1), której niedobór sprawia, że jesteśmy senni, drażliwi, mamy obniżony nastrój oraz problemy z koncentracją. Ryboflawina (witamina B2) poprawia odporność organizmu i transportuje tlen w soczewce oka, co wpływa na proces widzenia. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni przed cukrzycą.
Zawarta w musztardzie niacyna (witamina B3) obniża poziom złego cholesterolu, a pirodoksyna (witamina B6) wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca.
Gorczyca to także źródło witaminy E, która nazywana jest "witaminą młodości”, a ponadto chroni nasz organizm przed miażdżycą i chorobami serca. Nie można zapomnieć również o kopalni składników mineralnych – wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz selenu. Połączenie tych substancji kompleksowo wpływa na układ odpornościowy człowieka oraz poprawia metabolizm.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO