Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr inż. Marcelina Szulżycka
4 z 10Mleko roślinne
Mleko sojowe, z nasion konopi, kokosowe, migdałowe, ryżowe, a może z ziaren quinoa? Na rynku spożywczym jest mnóstwo różnych rodzajów roślinnego mleka. To idealny produkt również dla dzieci z nietolerancją laktozy. Warto dodawać je do owocowych koktajli w celu uzyskania kremowej, lekko słodkiej konsystencji bez konieczności dosypywania cukru.
Mleko sojowe idealnie pasuje do napojów z dodatkiem czekolady, ryżowe do płatków owsianych, a migdałowe do herbaty. Mleko roślinne bardzo często jest wzbogacane o witaminy z grupy B oraz minerały: wapń i żelazo. Zawiera cenne aminokwasy i tłuszcze. Jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm człowieka niż to pochodzenia zwierzęcego.
Na następnym sladzie zobaczysz WIDEO