Mleko konopne dobre na wiele dolegliwości
Ma orzechowy, łagodny smak i jest kopalnią witamin i minerałów. Mleko konopne, popularne w medycynie ajurwedyjskiej, wkracza do polskiej kuchni.
1. Niezwykłe mleko
Mleko konopne jest źródłem wielu minerałów: wapnia, żelaza, fosforu czy potasu. Zawiera też sporo białka i witamin (A, E, D oraz z grupy B). To także kopalnia kwasów omega-3 i omega-6. Jest lekkostrawne i pożywne.
Wzmacnia serce i poprawia pracę układu krążenia. Stosowane jest w czasie rekonwalescencji, po chorobach, kuracjach oczyszczających, w przemęczeniu i po ścisłej diecie. Zalecane nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Poprawia odporność. Ma właściwości przeciwzapalne.
Mleko konopne przyczynia się także do redukcji zbyt wysokiego cholesterolu. Reguluje też metabolizm.
Znane jest także z właściwości pielęgnacyjnych. Włosy stają się po nim mocniejsza, a skóra gładsza i dobrze odżywiona.
2. Mleko konopne – sposób przygotowania
By przyrządzić preparat potrzebujemy kilku składników:
- 2,5 szklanki wody,
- 2-3 łyżki nasion konopi łuskanych,
- 2 łyżki nasion chia,
- łyżki miodu,
- łyżeczki oleju kokosowego,
- łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
- szczypty szafranu,
- szczypty kurkumy.
Do garnka wlewamy wodę i wcześniej namoczone przez noc nasiona konopi. Wrzucamy pozostałe składniki: nasiona chia, miód, olej kokosowy i przyprawy. Można dodać też łyżeczkę kakao.
Całość miksujemy kilka minut tak, by nie było drobinek. Można jeszcze przecedzić mleko przez sitko albo gazę. Przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.
3. Cenne składniki
Składniki z których przyrządza się mleko konopne są pełne cennych substancji.
Nasiona chia słyną z dużej ilości kwasów omega-3, które poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację. Zawierają także żelazo, cynk. Pierwiastki te wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie. Nasiona są także kopalnią selenu i błonnika, który oczyszcza organizm z toksyn. Te małe nasionka są pożywne i dodają energii.
Nasiona konopi to źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, a także żelaza, wapnia, cynku, fosforu. To także kopalnia dobrze przyswajalnego białka.
Konopie zapewniają wszystkie niezbędne aminokwasy.
Używać możemy je jako dodatek do pieczywa, sałatek i koktajli owocowych.
4. Szczypta przypraw
To musisz wiedzieć:
Egzotyczne przyprawy zawarte w miksturze nie tylko dodają smaku i aromatu. Dostarczają cennych substancji i mają korzystny wpływ na organizm. Imbir zwiększa krążenie krwi i rozgrzewa organizm. Leczy przeziębienia dzięki zawartym substancjom przeciwzapalnym.
Szafran to "lek" na przeziębienia. Zawiera sporo witamin C, A oraz B6. To także skarbnica wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
Kurkuma ma silne właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartym w niej polifenolom, zwłaszcza kurkuminie. Substancja ta działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Kurkuma ułatwia także trawienie. Jest składnikiem leków na wątrobę.