Trwa ładowanie...

Kurczak w sosie prowansalskim

Avatar placeholder
16.03.2017 16:31
Kurczak w sosie prowansalskim
Kurczak w sosie prowansalskim (Zdjęcie autorstwa Dennisa Wonga / CC BY 2.0)

To idealna propozycja dla wielbicieli kurczaka, którzy niekoniecznie lubią spędzać w kuchni długie godziny. Aromatyczny kurczak w sosie rodem z Prowansji – krainy słynącej w najlepsze zioła – tymianek, bazylię, rozmaryn, oregano, miętę pieprzową i wiele innych, z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia!

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki UHT 18%
  • 1 opakowanie przyprawy Kurczak w sosie prowansalskim
  • 3 łyżki oleju,

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Mięso pokrój na małe kawałki i podsmażaj na gorącym oleju przez 5 minut. Zawartość opakowania wymieszaj ze śmietanką i 100 ml wody, a następnie dodaj do mięsa. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 100 g):
Kalorie184,82 kcal
Białka14,81 g
Węglowodany2,14 g
Tłuszcze12,9 g
Błonnik0,2 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze