Kurczak w sosie prowansalskim
To idealna propozycja dla wielbicieli kurczaka, którzy niekoniecznie lubią spędzać w kuchni długie godziny. Aromatyczny kurczak w sosie rodem z Prowansji – krainy słynącej w najlepsze zioła – tymianek, bazylię, rozmaryn, oregano, miętę pieprzową i wiele innych, z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia!
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 ml śmietanki UHT 18%
- 1 opakowanie przyprawy Kurczak w sosie prowansalskim
- 3 łyżki oleju,
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na małe kawałki i podsmażaj na gorącym oleju przez 5 minut. Zawartość opakowania wymieszaj ze śmietanką i 100 ml wody, a następnie dodaj do mięsa. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Wartość odżywcza 1 porcji ( 100 g): | |
---|---|
Kalorie | 184,82 kcal |
Białka | 14,81 g |
Węglowodany | 2,14 g |
Tłuszcze | 12,9 g |
Błonnik | 0,2 g |
Smacznego!