Kiedy mleko jest "be"
Alergolodzy przewidują, że co drugie dziecko urodzone w Polsce w 2014 roku będzie wykazywać pewne objawy alergii. Najpowszechniejszą jej odmianą jest alergia na pokarm - odpowiedzialna za większość uczuleń. Wśród dzieci w wieku 0-4 lata statystycznie prym wiedzie uczulenie na białko mleka krowiego (ang. CMA – Cow’s Milk Allergy).
1. Co to takiego?
Alergia to nadmierna (nieprawidłowa) reakcja organizmu na składnik, który dla większości ludzi jest bezpieczny, tzw. alergen. Może to być np. mleko krowie. Wówczas układ odpornościowy rozpoznaje typowe białka mleka krowiego jako niebezpieczne dla organizmu i zwalcza je. Szacuje się, że alergia pokarmowa właśnie na mleko krowie dotyka obecnie 2-5 proc. dzieci do 4. roku życia.
2. Alergia na białko a nietolerancja laktozy
Czy dolegliwości po spożyciu mleka zawsze oznaczają alergię? Otóż nie. Należy rozróżnić alergię na białko mleka krowiego (CMA) i nietolerancję laktozy (ang. LI – Lactose Intolerance), gdyż inna przyczyna warunkuje inne leczenie. Przyczyną nietolerancji laktozy jest zbyt niskie stężenie laktazy, enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy (cukier w mleku).
Osoby nietolerujące laktozy nie trawią jej, ani nie przyswajają, stąd objawy w postaci biegunek, wzdęć i niestrawności. Nietolerancja laktozy występuje zazwyczaj u dorosłych i osób starszych, lecz rzadko u dzieci. Alergia odwrotnie - w pierwszych miesiącach życia białka mleka krowiego to najczęstszy alergen.
3. Typowe objawy
Objawy alergii na białka mleka krowiego mogą zależeć od różnic indywidualnych, ale najczęściej występują objawy skórne (egzema i/lub wysypki skórne), dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty, zaparcia, refluks żołądkowo-przełykowy) oraz objawy ze strony układu oddechowego (sapka, kaszel czy utrudnione oddychanie). Często mogą pojawić się nawet z dwudniowym opóźnieniem od zjedzenia pokarmu mlecznego, dlatego tak trudno powiązać objawy z przyczyną.
4. Alergia krzyżowa
Badania pokazują, że jeśli dziecko wykazuje nadwrażliwość na białko mleka krowiego, istnieje duża szansa na to, że inne pokarmy również będą je uczulać, np. wołowina, cielęcina. Nie wystarczy zatem wyeliminować mleka krowiego z diety, lecz należy odstawić wszystkie alergeny.
5. Przenoszenie alergenów
Alergeny mogą przenosić się na także „niewinne” pokarmy, oczywiście nie samodzielnie. Dlatego przygotowując jedzenie dla dziecka z alergią na mleko unikaj jakiegokolwiek kontaktu narzędzi kuchennych, sztućców, pudełek na jedzenie, butelek itp. z alergenem – pokarmem mlecznym, gdyż wystarczy najmniejsza jego drobinka, aby doszło jego przeniesienia. Ręce zawsze myj wodą z mydłem.