Jakie słodycze dla dzieci na Wielkanoc? Tyle kalorii ma cukrowy baranek
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, o czym na każdym kroku przypominają nam czekoladowe zajączki, baranki z cukru, czy kolorowe cukierki w kształcie pisanek. Nie sposób oprzeć się tym wielkanocnym słodyczom. Jak wybrać słodycze dla dziecka, żeby mu nie zaszkodzić?
1. Szkodliwe składniki w słodyczach
Jak wynika z danych opublikowanych na rządowym portalu pacjent.gov.pl, aż 32 proc. polskich dzieci w wieku siedmiu do dziewięciu lat ma nadwagę lub otyłość. Na ten stan wpływa przede wszystkim niskiej jakości dieta oraz brak ruchu.
Niestety wszechobecne słodycze, kolorowe sztuczne barwniki, wyroby czekoladopodobne z dużą zawartością tłuszczów trans, które dosłownie zalewają sklepowe półki w okresie przedświątecznym, nie pomagają dzieciom i ich rodzicom w utrzymaniu prawidłowej diety.
Robiąć świąteczne zakupy warto się zastanowić, czy na pewno potrzebujemy kupować słodycze, a jeśli nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, przyjrzyjmy się ich jakości.
2. Ile kalorii ma baranek cukrowy?
Podając pociechom słodycze wielkanocne należy zwrócić szczególną uwagę na ich skład, a zwłaszcza na zawartość cukru oraz tłuszczów utwardzonych. To właśnie te związki są najbardziej szkodliwe dla zdrowia.
Magazyn naukowy "Cell Metabolism" opublikował badanie, w którym udowodniono, że codzienne spożywanie produktów z dużą zawartością cukru i tłuszczów trans oddziałuje na układ nagrody w mózgu, co jest prostą drogą do uzależnienia od niezdrowej żywności, a także problemów zdrowotnych: otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, czy zaburzeń hormonalnych.
"Częste spożywanie produktów słodzonych wiąże się z ryzykiem rozwoju próchnicy. Próchnica i przedwczesna utrata zębów znacznie wcześniej obserwowana jest u dzieci spożywających słodycze kilka razy dziennie, niż u tych, które spożywają je rzadko" - alarmuje prof. Longina Kłosiewicz- Latoszek na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Ponadto dzieciom nadużywającym cukru grożą również problemy natury psychicznej: niższa samoocena, czy problemy z koncentracją i przyswajaniem wiedzy. Dlatego też według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) powinno się ograniczyć spożycie cukru do 200 kcal dziennie (ok. 10 łyżeczek). Tymczasem jeden baranek cukrowy, po którego sięgamy w ramach słodkiej przekąski między posiłkami, to nawet 250 kcal.
3. Produkty niskiej jakości
A co z tłuszczami utwardzonymi trans? Najczęściej można je spotkać w produktach z czekoladą, ponieważ producenci stosują utwardzone oleje roślinne jako tańszy zamiennik tłuszczu kakaowego i mlecznego.
To właśnie tłuszcze trans odpowiadają za zwiększenie stężenia złego cholesterolu LDL we krwi, a co za tym idzie wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych takich jak: przewlekły stan zapalny, zespół metaboliczny, czy miażdżyca. Dlatego też WHO zaleca, by tłuszcze trans nie przekraczały więcej niż dwa proc. energii dostarczanej z codziennej diety.
Zatem co zaproponować dzieciom zamiast typowych wielkanocnych słodyczy? Najzdrowszym rozwiązaniem będą świeże owoce, domowy kisiel lub galaretka. Warto jednak pamiętać, że święta to czas, w którym można zadbać o odrobinę słodkiej przyjemności i sięgnąć po słodycze z dobrym, sprawdzonym składem, czy kawałeczek domowego ciasta, a później ruszyć na długi rodzinny spacer.
Pamiętajmy też, żeby nie podawać małym dzieciom jajek z czekolady. Ten typowy dla świąt wielkanocnych przysmak może spowodować zadławienie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl