2 z 8Właściwości pałki szerokolistnej
Wszystkie części pałki wodnej są jadalne. Jej kłącza zawierają skrobię (ok. 30-40 proc.), celulozę i białko (6-8 proc.), stanowią również źródło błonnika pokarmowego.
Równie wartościowe są środki młodych pędów, pyłek oraz młode zielone „pałki”. Roślina obfituje w magnez, potas, sód, wapń, fosfor. Zawiera także śladowe ilości żelaza, cynku i manganu. Jest także źródłem witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego.
Ze względu na swoje właściwości od wieków była wykorzystywana w Azji jako środek leczniczy. Stanowiła także istotny składnik pożywienia niektórych szczepów Indian. Polska medycyna ludowa również korzystała z dobrodziejstw pałki wodnej.
Współcześnie chętnie sięgają po nią wielbiciele survivalu, ponieważ ze względu na zawartość skrobi, stanowi ona ważne źródło energii. Miłośnicy ekologicznego stylu życia także doceniają właściwości rośliny.