Syrop z imbiru. Naturalny lek na przeziębienie
Na kaszel i przeziębienie. Rozgrzeje i wzmocni odporność - syrop z imbiru. Doceńmy i poznajmy właściwości tego egzotycznego, leczeniczego korzenia. Dziś publikujemy przepis na syrop z imbiru, oraz syrop z imbiru, cytryny i miodu.
1. Na co pomaga syrop z imbiru?
Pierwsze skojarzenia? Aromatyczna przyprawa dodawana do świątecznych ciasteczek. W Azji zaś to niezbędny i główny dodatek do potraw. Ale imbir to także „lekarstwo” stosowane w przeziębieniach, przy kaszlu, w bólach menstruacyjnych, przy mdłościach i chorobie lokomocyjnej.
Plastry świeżego imbiru można dodawać do herbaty, przyrządzać z niego napar, pastę i syrop. Suszona i sproszkowana przyprawa idealnie sprawdzi się w wypiekach.
Kłącze imbiru zawiera olejek eteryczny oraz związek fenolowy – gingerol. To on nadaje mu ostry smak. Ponadto imbir w składzie ma białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo i magnez.
2. Syrop z imbiru - przepis
Aby zrobić syrop z imbiru potrzebujemy:
- 200 g korzenia imbiru;
- 1 szklanka cukru trzcinowego;
- 250 g cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy cukier i delikatnie go podgrzewamy. Jeśli chcemy osiągnąć ciemniejszą barwę syropu, podgrzewając cukier poczekajmy, aż zrobi się ciemny. Ostrożnie wlewamy wodę.
Korzenie imbiru myjemy, oszuszamy i kroimy w plasterki razem ze skórką. Dodajemy go do cukru. Mieszamy na małym ogniu i przez godzinę gotujemy na małym ogniu. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze przez godzinę gotujemy go, co jakiś czas mieszając.
Na koniec cedzimy plasterki imbiru, powstały syrop zaś zlewamy do słoika lub butelki z korkiem.
Możemy także, do tak zrobionego syropu, dodać sok z cytryny. Syrop z imbiru i cytryny dostarczy jeszcze więcej witaminy C i poprawi jego smak.
Gotowe!
3. Syrop z imbiru, cytryny i miodu
By przygotować syrop potrzebujemy:
- 350 g imbiru;
- 2 cytryny;
- kilka łyżek miodu.
Sposób przygotowania:
Imbir ścieramy na tarce. Zalewamy go litrem gorącej wody. Następnie dodajemy sok z wyciśniętych cytryn, miód. Mieszamy syrop i przelewamy do butelek.
Szczególnie polecany jest syrop z imbiru, cytryny i miodu dla dzieci.
4. Wersja z kurkumą i olejem
Kolejny przepis na leczniczy syrop zawiera kurkumę i olej kokosowy.
Potrzebujemy:
- 1 łyżkę mielonej kurkumy;
- 2 łyżki starego imbiru;
- sok z cytryny i pomarańczy;
- 1 łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego (można go delikatnie podgrzać). Szczypta cynamonu podkreśli smak.
Składniki mieszamy i przelewamy do butelek. Przechowujemy miksturę w szafce, maksymalnie przez kilka dni. Dodawać ją można do herbaty albo spożywać bezpośrednio na łyżeczce jak zwykły syrop.
5. Syrop z imbiru doskonały na przeziębienie
Syrop z imbiru posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosuje się go przy kaszlu, przeziębieniach i w katarze. Ma właściwości napotne i rozgrzewające. Wspomaga także krążenie.
Właściwościami imbiru od lat zajmują się eksperci. Opublikowali badanie w "The Journal of Microbiology and Antimicrobials", w którym porównali jego działanie na dwie bakterie (Staphylococcus aureus oraz Streptococcus pyogenes).
Okazało się, że imbir to skuteczny, naturalny lek, o właściwościach porównywalnych z antybiotykami.
6. Imbir – lek na inne przypadłości
Imbir stosuje się nie tylko w przeziębieniach i w stanach obniżonej odporności. To popularny specyfik dla kobiet w ciąży. Pomaga przy mdłościach i wymiotach. Plasterek świeżego korzenia trzeba zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok. 10 minut.
Tabletki z imbirem farmaceuci często polecają dzieciom, które cierpią na chorobę lokomocyjną.
Zawiera składniki, które wspomagają trawienie. Po obfitym posiłku zaleca się więc wypić imbirową herbatkę. Wystarczy zalać kilka plasterków świeżego kłącza wrzątkiem, dodać cytrynę i dosłodzić napój miodem.
Roślina służy także diabetykom. Codzienne spożywanie 2 g sproszkowanego imbiru może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo.
Imbir zawiera także substancje antyoksydacyjne, tak ważne w walce z wolnymi rodnikami. Pomaga chronić przed rakiem, blokując wzrost nowotworowych komórek.
Imbir jest znany z właściwości przeciwzapalnych - wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów.
7. Surowy imbir
Jaki imbir kupować? Świeży korzeń powinien mieć jasnokremową barwę. Nie powinien mieć plam i przebarwień. Obrany kawałek imbiru można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Najlepiej owinąć go w ręczniki papierowy i zamknąć w foliowym woreczku, by nie wysechł.